Пожарът в Нотр Дам е нелепа трагедия, която може да се случи навсякъде. Това каза министърът на културата Боил Банов.

"Това е емоционален срив за всички културни хора по света. Дали е във Франция, дали е в България, когато се случва нещо подобно с такива знакови символи на културното наследство на миналото, е наистина ужасна трагедия", коментира културният министър пред  пред Bulgaria on air. 

"Но стават и такива неща по света, трябва да се върви напред. Най-важното е, че запазиха двете ключови кули отпред. Ще се възстанови във времето, но е много тъжно", допълни той.

По думите му това е нелепа случайност, която може да се случи навсякъде. "Цели поколения растат пред такива знакови обекти. Това е една нелепа трагедия. За съжаление, ние не обръщаме внимание, че всеки ден се случват такива неща, подминаваме ги и обръщаме внимание едва когато нещо толкова важно за хората бъде погубено. Но това е животът, трябва да се върви напред и да се възстановява", отбеляза още Банов.

На въпрос дали нашата страна е готова да реагира при подобни инциденти и да опази своите паметници на културата, той отговори: "Да кажа, че сме готови ще бъде нелепо, след като това се случва с Нотр Дам, който има такива противопожарни системи дори".

"Големият въпрос е, че когато пазиш такава старина, тя включва материали, на които е много трудно да отговори със съвременните изисквания. Това е една от драмите на културното наследство, а в същото време сме длъжни всички по света да ги опазваме и съхраняваме за поколенията без да подменяме структурата, без да слагаме съвременни материали, защото трябва да пазим автентичността. Това е труден въпрос за решаване. Никой не застрахован от такива нелепи случайности и когато се случи на такъв знаков обект, душата боли", заяви още Банов.  

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ