В социалните мрежи е пълно с предположенията за атентат във Франция в Страстната седмица, но това са абсурди. Няма как да се казва, че е именно това. Много ми се иска това да е случаен инцидент, защото в противен случай, би последвало нещо много лошо. Това заяви проф. Владимир Чуков по повод огнения кошмар в Париж.

„Когато има атентати, винаги трябва да има някаква символика”, отбеляза и експертът, но подчерта, че към момента няма абсолютно никакви данни за умишлен палеж и тиражираните версии са „абсурди”. „Ако дори се намекне (че пожарът е умишлен) от официално лице, би се случило нещо, което не би следвало да се случва”, подчерта Чуков пред bTV.

„Катедралата е в процес на реставрация. Предполагам, че горе са били складирани тонове леснозапалими материали“, коментира от своя страна проф. Николай Овчаров. „Този огън не може да се причини само от дървениите, вероятно са горели и пластмаси. Това не е първият пожар, припомни проф. Овчаров. През 1912 г. е имало подобен, който дори е нарисуван. Този вид църкви толкова много пъти са преправяни, че от оригиналния вид е останал много малко, отбеляза археологът.

„Строежът на една подобна катедрала си е цяла история, тъй като продължава 150-200 години. Някои дори остават недовършени“, коментира Николай Овчаров. „Като археолог знам, че след една година тази църква ще си е във вида, в който си е била“, заяви той и допълни, че трагедията ще обедини Франция.

Като археолог знам, че след една година църквата Нотр Дам ще си е във вида, в който си е била, коментира проф. Николай Овчаров. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ