Не са много българските фамилии, които присъстват в политическия живот на страната ни почти един век. Още повече, когато става дума за едно и също собствено и фамилно име. В случая - Ради Найденов, предложен за министър на външните работи в проектокабинета на “Има такъв народ”, пише Труд.

Да, има такова име в историята ни от 1923 г., та до днес. Ради Найденов, дядото на номинирания за външен министър Ради Найденов, е участник в септемврийското въстание, величано на времето като първото антифашистко в света.

Найденов-старши е виден деец на казионния БЗНС, който след 9 септември 1944 г. приема програмата на БКП за изграждането на социализма в НРБ и до 1989 г. е неин сателит, като този факт даваше основание на пропагандата да твърди, че в България има двупартийна демокрация.

Като член на оранжевия БЗНС Найденов подписва смъртната присъда на водача на опозицията - земеделеца Никола Петков през 1947 г. Дядото е от тези, които имат голям принос в налагането на социалистическото правораздаване у нас - бил е несменяем министър на правосъдието от 1945 до 1962 г. в правителствата на Георги Димитров, Васил Коларов, Вълко Червенков и Антон Югов. Чак Тодор Живков го сменя през 1962 г.,, но го праща на топло в президиума на Народното събрание, като дядо Ради става Герой на социалистическия труд и носител на орден “Георги Димитров”.

Така че внукът Ради е роден през 1962 г. ако не със златна, то със сигурност със сребърна лъжица в устата. Завършва елитната Немска гимназия в София през 1981 г. Следва “Международни отношения” във ВИИ “Карл Маркс” (днес УНСС) от 1983 до 1989 г. Пътя му вече е ясен - през 1993 г. завършва курс за млади дипломати към Европейския колеж за изследвания в областта на международната политика и политика за сигурност - център “Джордж Маршал”. Специализира в Германия, Франция и САЩ.

Започва кариерата си като външнополитически сътрудник в отърсилия се от опеката на БКП БЗНС през 1990 година, когато лидер на съюза е Виктор Вълков. Хора от онова време твърдят, че единствен Ради Найденов е осъществявал контактите на партията със западната дипломация. През 1992 г. става експерт в Управление “Политика и сигурност” в Министерството на отбраната, което по-късно е фактор в назначаването му за заместник-министър на МО.

Печели конкурс за млади дипломати и отива в Министерството на външните работи през декември 1992 г. И тръгва по пътя на дипломата от кариерата - аташе, трети секретар в посолството на България в Швейцария (1994 - 1996), първи секретар в посолството в Германия (1999 - 2001).

Изненадващо за мнозина е назначаването му за зам.-министър на отбраната в кабинета на бившия цар - пост, който заема от 2001 до 2002 г. Тези, които не са изненадани от избора на Сакскобургготски обаче твърдят, че това е станало с протекцията на бившия земеделски лидер, бивш вицепремиер и министър на външните работи Виктор Вълков и прословутия задкулисен кръг “Монтерей”, в който Вълков е един от тарторите.

След като Стоян Ганев е отстранен от поста началник на кабинета на министър-председателя Симеон Сакскобургготски, Ради Найденов заема неговото място. А по времето на Тройната коалиция, в която участва и НДСВ, Найденов е пратен за посланик на България в Австрия. Заслугите му оценява и Бойко Борисов - по време на неговото първо правителство през май 2011 г. Ради Найденов е назначен за постоянен секретар на Министерството на външните работи, което е най-високата длъжност в дипломатическата служба.

Известно е, че Борисов държеше и поддържаше изключително близки отношения с Германия и канцлера Меркел. Това със сигурност се дължи и на посланика ни в Берлин Ради Найденов. Той прекарва в германската столица 6 години - от 2012 до 2018 г., с изключение на три месеца - от 27 януари до 4 май 2017 г., когато е министър на външните работи в първото служебно правителство на президента Румен Радев.

От 21 май 2019 г. е извънреден и пълномощен посланик на България в Швейцария, а от 26 юни е извънреден и пълномощен посланик на България в Лихтенщайн със седалище в Берн.

В несъстоялия се кабинет на бившия царски фаворит Николай Василев Ради Найденов бе предложен за вицепремиер и министър на външните работи. Така че дългата царска ръка в повторната номинация на Ради Найденов за външен министър е очевидна.

Едно е сигурно - ако бъде избран, България ще има за външен министър един изключително добре подготвен дипломат от кариерата, със солидни връзки в страните от ЕС и НАТО. На 58 години, знае много, видял е много, говори 4 езика. Е, ще чакаме да видим каква ще я свърши, ако бъде избран.