Напълно е възможно третият мандат на Слави Трифонов да привлече по-широка подкрепа, отколкото тези на ГЕРБ и ДПС. Вероятно и други ще се присъденият, защото няма да има основни опоненти.

Много често в такива спорове малкият се оказва конструктивната страна и платформата, върху която може да се постигне компромис. Това каза пред "Фокус" социологът Кънчо Стойчев.

Изборът на председател на Народното събрание днес означава, че парламентът ще функционира и се насочваме към търсене на формула за правителство, заяви той.

Заявката на Слави Трифонов, че няма да подкрепи правителство с първия и втория мандат, означава, че единственият вариант е експертно правителство с мандат на "Има такъв народ“.

"Слави Трифонов го предлага, не иска нищо, нито заплашва. Напротив – той се нагърбва с една свръхотговорност. Казва: "Ще извадя кестените от огъня, но при тези условия“.

Не мисля, че вариантът трети мандат и експертно правителство на Слави Трифонов е рисков за Борисов. Да, ГЕРБ и ДПС ще трябва да подкрепят това мнозинство, но както ще го подкрепят, така и ще го контролират, защото знаем, че е достатъчно едно гласуване в парламента, за да падне то.

Такова правителство винаги е правителство "на трупчета“ и винаги може да бъде само временно, при една ясна уговорка и ясна задача какво трябва да бъде свършено“, обясни Стойчев.

Социологът посочи, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще се опита да постигне максимално широка подкрепа за кабинет с първия мандат и вероятно ще покани всички политически сили на консултации.

"А кои ще отидат е друг въпрос. Той е прав, че времената, в които се намираме, най-добре е да се върви към максимално широка подкрепа, макар и временно, до преодоляване на някои проблеми. Но това едва ли може да се случи с неговия първи мандат, независимо че е победител“, коментира той.

Според Стойчев вариант за формиране на кабинет с мандат на ГЕРБ-СДС или ДПС и частична подкрепа от "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“ или "Величие“ според него е малко вероятен.

Ако и трите мандата се провалят и се тръгне към нови избори, резултатите няма да са много по-различни, смята социологът.

"Говори се за нов проект, но дори да има такъв нов проект, той изисква чисто организационно време. Освен това има няколко ключови въпроса, които страната ни трябва да решава – еврозоната, "Шенген“ и Планът за възстановяване и устойчивост, където сме толкова изостанали, че ще отчайващо ще загубим огромни пари.

Макар и с много компромиси, ако се състави едно правителство за 12 месеца, да речем, с ясни три, пет, осем точки и те бъдат изпълнени, това би било успех за страната. Тогава може да се отиде на избори. Това е по-добрият вариант. Ако не може да се състави, пак не е трагедия.

Единственото лечение на демокрацията са изборите. Демократичната процедура не гарантира добро управление, а избор на хората“, допълни Кънчо Стойчев.

Поведението на "Продължаваме промяната“ според социолога е безотговорно и шизофренно.

"Проблемът на тази група хора е, че те не обичат България. Това е най-голямото морално престъпление. За да е в политиката, човек трябва да си обича страната.

Провалът на ротацията и на предишното правителство се дължи на това, че има две групи, всяка от които иска да арестува другата. Те са представители на най-голямата лъжа в българската съвременна история – че най-важното е съдебната реформа.

Няколко пъти променяха съдебната система, само за лошо, та накрая унищожиха и Конституцията, която работеше доказано добре. И сега искат още от същото – да продължават да ни занимават със съдебната реформа, да ловят корупцията, да се правят на чисти и честни, а всъщност да не им пука за България. Там бъдеще не виждам аз“, допълни Стойчев.