Камен Балбузанов-Куката бил доверен човек на бивш министър?
Миналата седмица имало неуспешен атентат срещу плевенския наркобос Камен Балбузанов-Куката, научи единствено “ШОУ” от хора от местните ъндърграунд среди.

Екшънът се разиграва около 22 часа на 6 ноември на бул. "Русе" в Плевен. Стрелец причаква 31-годишният наркобос близо до дома му. Проехтяват изстрели. Атентаторът обаче не успява да го улучи и избягва в тъмнината. Според свидетели са били произведени три изстрела, а полицаите твърдят, че е гърмяно с "Калашников".
След атентата самият Балбузанов веднага се обажда в полицията, където според запознати Куката има много приятелчета. Минути по-късно ченгетата отцепват района.
Според отлично информирани източници причина за опита за убийство на ъндърграундбоса е, че в Плевен се готви сериозно разпределение на наркопазара. Според по-разговорливи криминалисти нов играч иска да завземе водеща позиция в мръсния бизнес в града. Според запознати става въпрос за човек от кръга на ВИС. Стрелбата по Балбузанов била именно вследствие на негов отказ да отстъпи територията си или да влиза в каквито и да било коалиции с нови босове. Вероятна е и версията, че стрелбата е била за сплашване, а не опит за убийство.
Един малко известен факт, който обикаля като легенда из Града на Панорамата, е, че Куката е бил доверен човек на известен политик. През 1998 г. бомбен атентат в Съдебната палата в Плевен отложи дело за кражба и вещно укривателство на "Ауди 100". Сред шестимата подсъдими по делото бяха Камен Балбузанов и ортакът му Красимир Гулянския.
Говори се, е скандалният местен магистрат Валери Цветанов също е участвал с приятелите си в мръсните игри по това време. През 2004г., след като Цветанов бе прострелян, окръжната прокурорка Евелина Попова заяви: "Съдията е известен в Плевен с прякора Вальо Чейнча. Той не поддържа колегиални отношения с нито един магистрат. На хората от неговия кръг той осигуряваше чадър като шеф в районния съд". Попова заяви тогава, че Цветанов е толерирал наркобосовете Камен Балбузанов-Куката и Красимир Първанов-Гулянския.

Плевен,
Георги СТОЯНОВ


ДОСИЕ
• Камен Куката е с богато криминално досие. Съден е няколко пъти, последния - за отвличане. Делото, по което лежа близо 1 г., завърши със споразумение заради внезапната "амнезия" на един от свидетелите. Преди време е осъждан и в Сърбия.
• По оперативна информация Балбузанов е имал контакти със застреляния в центъра на София на 30 юли 2005 г. Антон Милтенов - Клюна , който идвал често в Плевен, за да търси нови пазари на дрогата. Срещал се с Куката и с друг криминално проявен - Красимир Първанов - Гулянския.
• Куката и Гулянския са на върха на престъпната пирамида в града на Панорамата и се занимават с наркотици и кражби на коли. Двамата за кратко посетиха съответно Беленския и Плевенския затвор. С днешна дата те продължават да тормозят съгражданите си и всяко тяхно посещение в местна дискотека или заведение предизвиква паника сред дошлите да се забавляват посетители. Нито един път полицията не е посмяла да скочи срещу двамата "босове", което говори, че лобито им сред властващите в Плевен все още е стабилно.
• През март 2000 г. бе открит пакет с взрив под тогавашната кола на семейството на Балбузанов - "Фолксваген Голф". През март 2001 г. срещу Куката отново имаше опит за атентат - бомба избухна под БМВ-то му.