Продажбите на жилищни имоти в Ловеч скочиха над 700 евро за кв. м площ през първата 10-дневка на юли, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в града.
Според местни брокери докато м.г. средната цена била 624 лв. за кв. м, то сега най-ниската била със 100 лв. горница. От края на управлението на кабинета Сакскобургготски в най-големия град по долината на р. Осъм неизменно правило било цените на жилищните имоти да растат по вертикала. През 2005 г. в Ловеч кв.м жилищна площ се търгувал срещу 366 лв., а година по-късно - срещу 540 лв.
От 2008 г. в Ловеч обаче в алъш-вериша с имоти цените скочили рязко нагоре. Пак от т.г. в любимото селище на цар Иван Александър в пазара с жилища еврото се наложило като основна разменна парична единица. Цените вече започвали от 375 евро за кв.м и достигали до 600-660 евро за кв. м. Наскоро търговията с жилища ударила рекорд - била отбелязана сделка, в която купувачът платил 727 евро за кв.м и то за жилище на първия етаж с площ от 76 кв.м. Според познавачи обаче в случая върховата цена била най-вече резултат заради 2,36 на сто идеални части от общите части на сградата и отстъпеното право на строеж върху урегулиран поземлен имот. 667 евро за кв.м се искат в момента и за къща в крайния кв. "Гозница", но с бонус - басейн и двор от половин декар.

Днес в Ловеч търговски интерес има към две новостроящи се кооперации. От тях едната е с търговски обекти, ателиета и подземен паркинг. Обектът ще бъде със седем хоризонтални нива - подземен етаж, 4 надземни и 2 нива, разположени в подпокривното пространство на сградата. /БЛИЦ