КНСБ ще обжалва в съда решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ за увеличение на цената на при природния газ от 1 октомври. Това заяви вицепрезидентът на синдиката Николай Ненков по БНТ тази сутрин.
Той уточни, че засега се отлагат, но не се отменят протестите, с които КНСБ заплаши в случай, че се увеличи драстично цената. Единственият законен начин да се отмени това поскъпване е чрез съдебно решение, така че в момента с протести нищо няма да постигнем, аргументира се Ненков.
Синдикатът настоява природния газ за поскъпне с 24 процента и това да стане на два пъти – от 1 октомври с 12 на сто и от 1 януари следващата година отново с 12 процента. Според Ненков преди да се приемат по– високи цени е необходимо да има предварително разработен пакет от компенсиращи мерки. Трябва да се увеличат енергийните помощи, както и кръгът от хора, които се възползват от тях, коментира вицепрезидентът на КНСБ.
Трябва да има скок на цената на природния газ, който ще доведе до реални пазарни механизми, но много фирми няма да издържат, отбеляза заместник – председателят на БСК Камен Колев. Според него ще има свиване на износа, но не и отлив на чуждестранни инвестиции, защото газът не е по- евтин в другите страни. Той също заяви, че поскъпването трябва да бъде на два пъти. През последните три – четири тримесечия ДКЕВР задържаше цената на природния газ на по-ниски нива в сравнение с международните пазари. Очевидно причинете за това са социални, но сега се налага драстично поскъпване в най – не подходящия момент, коментира още Камен Колев. /БЛИЦ