Журналистът и дългогодишен водещ на публицистичното предаване "Панорама" Иван Гарелов коментира кандидатурата на Антон Хекимян за кмет на София, издигната от ГЕРБ-СДС. Той дори заяви, че ексжурналистът може да стигне и до по-високи позиции в политиката.

По думите му Хекимян би бил много по-добър премиер от Кирил Петков.

Ето какво още заяви Гарелов в интервю за "Марица":

- Г-н Гарелов, първо, нормално ли е водещи журналисти да минават в политиката? И второ, по този начин, на който станахме свидетели с г-н Хекимян? 

- Това са две различни теми. Първо, съвсем нормално е журналисти да минават в политиката и това се е случвало много пъти в България и по света. Все пак това е предметът на тяхната дейност, те са запознати отвътре.

Но да влезеш в политиката и да станеш кмет - са много различни неща. Аз мога да си представя Хекимян като премиер и вероятно би станал много по-добър такъв от Кирил Петков. Но ​не си го представям като кмет, той няма представа от предметите на дейност в Общината.

Колкото до начина - не биваше така! bTV отдавна играе с ГЕРБ и това е публична тайна. Деляха ги няколко етажа и имах чувството, че ги свързва монитор. Предаването започва и току долети някой експерт отгоре! Аз например в продължение на пет години по времето на Венелин Петков бях в черен списък.

- Защо? 

- Не знам! При Хекимян съм бил много рядко, и то в 7,00 сутринта, когато никой не гледа, а и не обявяваха участието ми. Претупваха ме за 5 минути, колкото да не се отклоня много.

Имаше достатъчно признаци за зависимост. Но да не си мислим, че по другите телевизии е много различно. Просто тук се получи грубо и очевидно.

- Все пак как един шеф на „Новини“ в голяма телевизия може да премине в политиката, защото има пълното право да опита?

- Едно е да си журналист, друго - началник в телевизията. Когато си коментатор, репортер, може да имаш собствени виждания за политиката, но да не ги изразяваш в материалите си. Ти си сам за себе си.

Но началникът, който бди да няма зависимости, а партиите да са равнопоставени, изведнъж да се окаже ангажиран с една от тях, и то на много високо равнище! Това вече е нечиста работа.

- Защо според вас ГЕРБ се спря на Антон Хекимян, а не на някой от партийните лица?

- Има различни обяснения. Бойко Борисов е феномен, който много точно изчислява всичко.

Но в случая нямаше кандидат до последния момент. Замота се, създаваше мъгла. Явно се намесиха и негови съветници от социологията, които после побързаха да защитят избора му.

Всякакви варианти може да подозираме, за да бъде елиминиран кандидатът на ПП-ДБ, защото те водят вътрешна война. Но това са сложни игри, а ние не ги умеем добре.

- Иван Христанов извади теория, че така ГЕРБ ще играе за Ваня Григорова? 

- (Смее се.) Е, прекалено е. Но тя печели очевидно от ситуацията. Може би противопоставят Хекимян на Григорова като популярност. Но разликата е огромна. Тя говори неща, в които вярва. Няма значение дали се харесват на всички. Има риторика и излъчване.

Хекимян знае клишетата, които балансират разговора. Това са други оръжия, аз не виждам равностойност при един пряк дебат за бъдещето на София, какъвто вероятно няма и да има.

- bTV побързаха да се разграничат с позиция от действията на Хекимян,  но има ли ръководството на медията изход от този имиджов капан, в който бяха поставени? 

- bTV имат проблеми, но не направиха анализ откъде почват нещата. Затова лекуват последствията, а не причините.

Първо изпуснаха положението в развлекателната част. Там навлезе пошлостта. С  „Ергенът“ си плюха в сурата. Това не е американската телевизия, която стартира преди години ​- семейна, с определена строгост.

Продуцентите вкараха навсякъде техните си прийоми ​- фалшиви любови, секс и не знам какво. Програмата им падаше и продължава да пада.

Изключението е може би риалити форматът за търсене на таланти. И в гонене на рейтинг, решиха, че трябва да вкарат повече жълто.

Новините станаха криминална хроника, а нямат и чак толкова подготвени репортери за тази цел. В това разместване липсва логика. Пожелавам им искрено да излязат бързо от кризата. 

-  Кой на медийния пазар ще спечели от тази ситуация, на първо четене е Нова телевизия?  

- БНТ определено вдига имиджа си напоследък благодарение и на традициите, създадени след 10 ноември. Спазват се принципите на демократичната журналистика.

Не се хваля, но мнозина от нас се жертваха, за да ги има. Нашите възпитаници работят сега в БНТ.

На Емил Кошлу​ков може да му търсят кусури, но той е интелигентен и модерен човек. Има скок и на гледането на „Евронюз“, защото новините им са изчистени от наивни изопачавания. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук