Пострадали са пет човека, трима по тежко са пострадали. Двама са третирани на място и са пуснати. Другите трима са откарани за лечение. Единият е с травма в главата, той се лекува в софийска болница. Сигналът е постъпил в 5 часа. Това съобщи за катастрофата на "Тракия" старши комисар Николай Спасов в хода на извънредната пресконференция от аутобана във връзка с инцидента. 

По думите му, ситуацията е много тежка заради атмосферните условия, видимостта е нулева. "За да запазим здравето на хората, създадохме тази организация, която наистина затрудни движението. Надяваме се до час движението да бъдат възстановена. Моля всички водачи да карат с повишено внимание и да спазват указанията на полицията", каза още Спасов. 

Пет автомобила гасят сметището. Ограничението при мъгла в района от скорост от 50 километра предотврати жертвите на пътя, каза на свой ред Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. По думите му, горенето на сметището се дължи на гниене и самозапалване. Сметището не е  работещо.  

"Всички знаем, че сметището е проблемно. Затова през ноември 2016 то е затворено. Но в процес на гниене то се самозапалва. Затова още вчера сме активирали плана за пожари, но сами знаете, че има доста хора, които събират отпадъци, пластмаси. Палят, горят, може и да да са помогнали за запалването на сметището", каза Калоян Илиев, кмет на Община Ихтиман. 
 

Според последната информация, в 04:56 ч. е получен сигнал за верижната катастрофа. Инцидентът е станал между 3 камиона, 1 тир и 3 леки автомобила. Изпратени са 7 линейки. Пострадалите са 5 души, като 3 от тях са откарани в болница за допълнителен преглед - жена с кървяща ръка и охлузвания, мъж със съмнения за черепно-мозъчна травма и мъж с високо кръвно.

В болница "Св. Анна" са откарани двама души, а един е във Военна болница, без опасност за живота.