29-годишният мъж от София, който беше спасен след падане от ръба на седловината Кончето в Пирин, е паднал от около 150 метра височина, но се е разминал само със счупен глезен и премръзване. Това разказа планинският спасител от отряд "Банско" Ивайло Валеов, участвал в 14-часовата спасителна акция, предаде Дарик.
 
Според него човекът е извадил огромен късмет, че е паднал върху пряспа сняг, която е омекотила удара. В продължилата цяла нощ акция са се включили 30 души от отрядите на Планинската спасителна служба в Разлог, Добринище, Банско и София.
 
В късния съботен следобед спасителите от отряда в Банско получават сигнал за паднал от ръба на Кончето човек, който обаче е в съзнание и се движи. Сигналът е подаден от приятеля му, който заради силния вятър не може да осъществи контакт с бедстващия.
 
„Задействана е спасителна акция, в която се включват спасители от няколко отряда, включително от София, и за около шест часа и половина успяват да стигнат до пострадалия турист. Мястото е трудно достъпно“, разказа планинският спасител Ивайло Валеов.
 
„От ръба на Кончето пострадалият е прелетял около 150 м до падането си върху снега“, обясни още Ивайло Валеов. Към момента мъжът е настанен в болница, но е в добро състояние. При него е и приятелят му, който е подал сигнала за пропадането.
 
Планинските спасители предупреждават за възможни лавини в района около Банско.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!