Пожарът в катедралата "Нотр Дам" е потушен, като сградата продължава да бъде заливана с вода, съобщава Le Figaro, позовавайки се на представител на пожарната служба.
Пожарът в катедралата започва в 18:50 местно време (19:50 българско време). Пожарникарите пристигнали на мястото на извънредна ситуация малко след началото на пожара поради трудното преминаване. Огънят унищожи две трети от покрива, кулата и часовника на катедралата.

Пожарните екипи, състоящи се от над 400 души, работиха на мястото на инцидента повече от осем часа, за да потушат пламъците. Било е опасно да се гаси от хеликоптери, сградата е можела напълно да се срине. Един от спасителите е бил тежко ранен, участвайки в отстраняването на огъня и е бил отведен в болница.Представител на френските спасителни служби е заявил пред "Ройтерс", че конструкцията на катедралата "Нотр Дам" вероятно е спасена от пълно разрушаване. От спасителните служби също така считат, че и двете емблематични правоъгълни кули са спасени.

Предполагаемата причина за пожара се смята, че е работата по възстановяването на сградата, в рамките на която около катедралата са издигнати скелета с височина 100 метра. Следователите са разпитвали работници, които са ремонтирали сградата.

Превод и редакция: БЛИЦ