Руски милиардер почина, след като бе прегазен от кола, докато си разхождаше кучето близо до дома си в Съри. По думите на негов приятел, той може да е станал жертва на поръчково убийство. 

Полицията в Съри потвърди само, че мъжът е на около 40 години, бил е блъснат в Оксшот и по-късно е починал. Руските медии обаче идентифицираха жертвата на инцидента като Дмитрий Обретецки, руски милиардер на 49 години. 

Павел Боровков днес постави под съмнение, дали неговият приятел Обретецки не е умишлено убит, казвайки пред руски медии: "Знаете ли, хората карат колите си във Великобритания много внимателно... Не изключвам той да е бил блъснат умишлено". 

В инцидента, довел до смъртта на Обретецки, са били замесени три коли. Както е известно, шофьорите им са били разпитани на мястото на инцидента и никой не е бил арестуван във връзка с него. 

Въпреки това, от полицията заявиха, че е започнато разследване по случая, като призоваха гражданите, ако имат информация за него, да я споделят с властите. 

Това е поредната мистериозна смърт в серията от кончини на видни руски граждани в района.

През 2008 година Бадри Патаркацишвили почина в имението си близо до Ледърхед.

Александър Перипиличний почина близо до Уейбридж през 2012 година и Борис Березовски бе намерен мъртъв близко до Аскот през 2013 година. За разлика от гореспоменатите, Обретецки не е известен с това, че е бил в опозиция на руския президент Владимире Путин. При това експертите по Русия и региона са на мнение, че олигарсите, които са станали несметно богати в "Путиновата Русия", стават такива с мълчаливото съгласие на руския лидер. 

Собственикът на футболния клуб Челси Роман Абрамович също има имот близо до Оксшот. Не е известно, дали покойния и Абрамович са били приятели. При това, синът на Обретецки Иля се е снимал в съблекалните на Стамфорд Бридж на Челси. Руският милиардер е живял в Хамилтън Хаус, имот със стойност от 6 милиона британски лири. 

Съседи разкриват, че семейството скорострелно е напуснало имота след новината за кончината на Обретецки. 

Алекси Фадеджеб, който живее срещу покойния милиардер, каза: "Аз също съм руснак, но не познавах Дмитрий добре. Той редовно разхождаше кучето си Оскар, а аз моето куче. Поздравявахме се, но нищо повече".

"Пътят, който Дмитрий се е опитал да пресече, е много опасен. Прегазиха кучето ми там преди шест седмици. Сигурно семейството му е съкрушено от загубата. Чух, че са се прибрали в Русия", каза още той. 

Новината за смъртта на руския милиардер дойде на фона на обтегнатите отношения между Запада и Русия, след като Германия експулсира двама руски дипломати заради убийството на грузинеца Зелимкан Кангошвили. 

Германските прокурори заявиха, че има значителни доказателства, които навеждат на мисълта, че убийството на грузинеца може да поръчано от руските власти или властите в Чечня.  


Саманта Сътън, която работи като камериерка в имот, близо до този на Обретецки, заяви: "Бях се запътила към гарата в онзи ден. Имаше много полицейски коли, пожарна, и линейки, затова знаех, че се е случило нещо сериозно. Едва няколко дни по-късно разбрах, че Обретецки е убит. Не го познавах, но редовно го виждах как си развежда кучето. Много инциденти се случват на онзи път. Трафикът е много бърз, няма безопасно място за пресичане. Районът е много популярен сред хората с кучета, затова там трябва да бъде направено нещо, за да може те да пресичат безопасно".  

Обретецки е натрупал състоянието си във Волгоград след разпада на Съветския съюз, след което се е преместил със съпругата си и децата си във Великобритания. 

Той е основател на компания за битова химия и е бил собственик на Magnat Trade Enterprise, официалният дистрибутор на Mars, Nestle, Procter & Gamble в Русия.  

Обретецки стана герой за футбола сред феновете на играта в родината си, когато по време на Евро 2008 бе заснет сред море от холандски фенове да размахва руския трикольор. Тогава Русия победи Холандия с 3 на 1.  

Превод и редакция: БЛИЦ