БСП не е дала категорична подкрепа за "Има такъв народ" (ИТН), въпреки заявката на лидера Корнелия Нинова, която тя направи от парламентарната трибуна. Това стана ясно от думите на Атанас Зафиров, пред bTV. 

"Ние сме подкрепили единствено председател на Народно събрание, решението е взето на ниво изпълнително ниво и парламентарна група", поясни той. 

Депутатът каза, че не е имало предварителна договорна и за подкрепата на Ива Митева, но се знаело от медийни публикации, че тя ще бъде предложена.

Социалистът обясни, че БСП има резерви и към лансираната от ИТН идея за 1 лв. субсидия, препотвърдена и от Тошко Йорданов вчера. 

"Един такъв подход би тласнал партиите в една непредсказуема посока. Няма да бъде ясно откъде една партия ще се финансира", каза Зафиров и посочи, че може да се мисли за "едно разумно намаляване", но всичко е "въпрос на разчети". 

Междувременно той подчерта, че оставката на Корнелия Нинова не стои на дневен ред.

"Няма лидерски казус в БСП", отсече той.

На БСП й предстои в събота да разисква важни въпроси, сред които и подкрепата за втори мандат на Румен Радев и Илияна Йотова. Липсата на категорична позиция по този въпрос пред парламентарните избори Зафиров вижда като грешка, която ще бъде коригирана. Напомни, че БСП са следвали уставната процедура.