„Румен Радев дава заявка за повече власт, но не ни казва за какво ще му трябва тази власт. Това поражда тревога. Ако до този момент съвсем умишлено ескалираше политическото напрежение в държавата, още като поведе площадните бунтове, в момента използва повече политиката на шантажа. Това ще е следващият му стратегически ход. До последно ще шантажира участниците в Народното събрание чрез своите ходове, своята партия и неговото желание за все повече власт“. Това заяви в интервю за БГНЕС политологът Цветанка Андреева.

„Опитът на един ляв президент да направи десен проект е много екзотичен политически ход. Макар и да го определят техните теоретици като ляв проект, или ляво-център, в крайна сметка чисто електорално той ще атакува избирателите, сформиращи вота от „Демократична България“.

Вероятно ще привлече и модерни леви хора, които не са склонни да гласуват за този тип консервативна БСП, но най-вече ще удари градския електорат, който гласува за „Демократична България“. Президентът Радев от една страна атакува дясното пространство, прониква вътре и го разцепва, привличайки и гласове за себе си.

От друга страна се стреми да не засегне толкова БСП, за да не се окаже в тежка ситуация партията, която го направи президент, официално да окаже по-твърда съпротива в подкрепата и номинацията му за втори мандат“, смята Андреева.

По думите ѝ партията на двамата бивши министри Кирил Петков и Асен Василев, чието име ще бъде „Промяната продължава“, е създадена от президентската администрация.

„Това вече стана публично достояние. Вече откровено може да се говори за президентски проект“, коментира тя.
„Президентът Радев е зависим от две ситуации в бъдеще. Дали ще имаме стабилен парламент, който да излъчи мнозинство и правителство – той е изключително зависим от това. Ако това не се случи и продължи тази спирала на невъзможност да се състави правителство и да се възстанови политическия диалог, ще засили неговата стратегия да придобива все повече власт.

Нищо чудно напролет, когато неговата партия ще участва на избори и ще се е минало през една тежка зима, президентът Радев отново да поиска предсрочни избори, но този път за Велико Народно събрание и промяна на Конституцията“, коментира още Цветанка Андреева.

Според нея предстои ГЕРБ за започне да излиза от изолацията, в която я поставиха т. нар. протестни формации. „Няма как да бъде изолирана една партия от политическия процес, когато безспорно има социална база в българското общество“, смята тя.

Картината след изборите, категоричен е политологът, ще се промени. „Количествено ще бъдат променени съотношенията, което що доведе до качествено изменение, както на политическия диалог, така и на възможните коалиции. Има данни, че партията на Слави Трифонов ще изгуби от електоралната си подкрепа, по простата причина, че не успяха да се справят на два пъти със ситуацията и да излъчат правителство.

Това неминуемо ще се отрази. От него печели ГЕРБ, тъй като преднината за нея се увеличава. Новото предизвикателство е набързо направената пропрезидентска партия на Кирил Петков и Асен Василев. Нека видим как колегите социолози ще я замерят. С какъв старт ще влезе, дали ще мине избирателния праг? Ако го мине, точно с колко? Кой ще засегне електорално?“, набеляза няколко въпроса тя.

„Партиите може да ги обедини качествено новата ситуация. Имаме силен президент, силен като политическо присъствие и силен като институционални ходове, но президент, който преди всичко си е поставил за задача да унищожава политическата си опоненти, за да остане той безалтернативен.

Партиите да потърсят нивото на диалог, което ще ги върне отново като основни участници в политическия процес. Да създадат възможността за изграждане не просто на коалиция на възможното, а коалиция на принципна основа“, коментира още политологът.