Правилата за изборите през октомври са абсолютно същите като за тези, които се проведоха през юни 2021 година. „Не би трябвало да има затруднения за изборната администрация на различните нива и тя може да проведе доста успешни избори"

Това каза за БНР Диана Ефтимова от Института за развитие на публичната среда. Битките между партиите за председателките места в РИК се дължат на парадокс – ПП е най-големият политически субект в 47-ото НС и няма представители в ЦИК, но има право да излъчват най-много представители - около 140 души, в РИК, обясни тя:

„Очевидно не са успели, на огромна част от местата, да се разберат дали техните представители да бъдат само членове на РИК или да заемат една от ръководните позиции“.

Казусът ще е тест и за експертността на ЦИК. Възможно е да има и напрежение в хода на изборите.

„Залогът е голям, а има несъответствия между представителността на един политически субект в различните нива на изборната администрация. По тази линия може да се появят търкания“.

Решение на ЦИК възнагражденията за членовете на СИК да са по-ниски спрямо миналата година може да доведе до отлив на желаещи, прогнозира Ефтимова. Според нея партиите трябва да се ангажират и да допълнят тези възнаграждения, за да намалят текучеството на хора в СИК

Най-големите предизвикателства на предстоящите избори са от организационна гледна точка. Информационната кампания, която се очаква, трябва да е по- таргетирана спрямо различните видове избиратели, препоръчват от ИРПС. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук