БЛИЦ научи от достоверен източник, че фирми, свързани с избягалия в Сърбия бивш собственик на КТБ Цветан Василев, вече са започнали да режат за скрап цялото оборудване на „Русенска корабостроителница“.
Предприятието е едно от най-големите длъжници на КТБ с кредити от над 30 милиона лева, като движимите вещи са били заложени в полза на банката, както и цялото търговско предприятие. Оказва се обаче, че по измамна схема, стартирала още през 2011г. и довършена миналата година, Цветан Василев е успял да препродаде няколко пъти вземанията на банката, на негови фирми.

В резултат на тези действия, повечето от активите на корабостроителницата накрая са прехвърлени на безценица на дружеството „Фабриа“ ЕООД, учредено през 2015г. с капитал от 2 лева и без никаква търговска дейност, което от своя страна ги е „продало“ на друга подставена фирма - „Вип Осем“ ООД.

Последната е собственост на физическо лице от Поморие и има уставен капитал от 8 лева, като също не осъществява дейност. По втори  скандален договор, са отдадени под наем останалата част от движимите вещи, така че КТБ да не може да се удовлетвори от залозите в нейна полза.
Така, обезпеченията на банката остават само на хартия, а сега най-вероятно издирвания от Интерпол съсипател на КТБ Цветан Василев, завлякъл над 5 млрд. лева от спестяванията на българите, ще се облажи допълнително и от активите на „Русенска корабостроителница“, под носа на излъганите вложители.
 
Румен ИВАНОВ, БЛИЦ