Държавната агенция за закрила на детето се самосезира по повод публикация в медиите за побой над 3-годишно дете от страна на 34-годишен мъж в столицата. Предприети са всички действия, за да бъде защитено детето, информират от агенцията.


Веднага след това е бил уведомен Отделът за закрила по местоживеене на детето и случаят вече се проверява, за да бъдат предприети мерки в зависимост от установените рискове за детето. Софийската районна прокуратура извършва действия по компетентност относно лицето, упражнило насилие над детето.

34-годишен мъж е пребил с юмруци 3-годишното дете в София. Насилието е извършено в сряда през деня в апартамент в квартал „Люлин”. Насилникът е задържан за 72 часа и привлечен към наказателна отговорност. Детето е с три отделни леки телесни повреди, без опасност за живота.

Според държавното обвинение мъжът е нанасял удари с юмруци по главата на момченцето. А насилието е извършено с особена жестокост.

Децата често стават жертва на насилие и все по-често са напълно беззащитни пред възрастни насилници. Дълг на цялото общество е да ги предпазва и закриля, да създава сигурна и защитена среда, в която те да се развиват според своите възможности и индивидуални потребности, апелират от ДАЗД. Оттам призовават гражданите да подадат сигнал, ако станат свидетели на подобни случаи. 

В такива случаи сигнал може да се подаде и чрез Национална телефонна линия за деца 116 111 на Държавната агенция за закрила на детето. Линията е денонощна, работи седем дни в седмицата безплатно за всички, които реагират бързо и адекватно за защита на правата и интересите на някое дете.

Досега хиляди детски съдби са спасени от хора с големи сърца, които не затварят очите си пред несправедливости.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ