Днес, 12 октомври 2017 г., Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу Стефан Станев. Той е обвинен за това, че умишлено е умъртвил Виола Николова – престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 2 и пр. 3, вр. чл. 115 от НК, съобщиха официално от прокуратурата.

Станев е обвинен и за това, че без надлежно разрешително съгласно ЗКНВП държал високорискови наркотични вещества в апартамента си - престъпление по чл. 354а, ал. 3, пр. 2, т. 1 от НК.

В нощта на 22 юни 2017 г. обвиняемият Станев и пострадалата Виола Николова били в дома си. Николова споделила ,че е изморена и легнала в стаята, обособена за спалня, за да си почива. Станев стоял пред преносим компютър и четял във „Фейсбук. В един момент той решил да изпие една бира, след което взел „Екстази“, после употребил и марихуана. Разходил се до спалнята, видял, че Николова лежи,но не спи, и приел,че нещо я притеснява.

Около 05.00 ч. на 23 юни 2017 г. обвиняемият Станев провокирал разговор с пострадалата, който не се състоял. Той започнал да удря с ръце и с метален стик за голф по стената, след което застанал до леглото, където лежала Николова, вдигнал стика за голф над главата си – в този момент тя уплашена и плачейки извикала: „Извинявай, съжалявам, моля те спри, недей“, но Станев нанесъл силен удар със стика за голф по главата й, в областта на лявата слепоочна орбитална област.

С него той й причинил открита тъпа черепно-мозъчна и лицева травма. След удара стикът за голф се счупил като в ръката на Станев останала металната му дръжка. Николова започнала да губи много кръв, но дишала, виждала и чувала. В този момент той преместил тялото й от спалнята на земята и я ударил втори път по главата със счупения метален край от дръжката на стика за голф, с което й причинил нова лицева травма. Започнал и да я души.

След като се отказал от тези си намерения, станал взел от кухнята кухненски назъбен нож (с обща дължина 32,5 см, и дължина на острието 20 см). Върнал се в спалнята и в момент, в който Николова все още имала сърдечна дейност и съзнавала какво се случва с нея, започнал да нанася пробождащи и режещи удари във врата й. После взел друг кухненски нож (с обща дължина 32,5 см, и дължина на острието 19,5 см), с който пробол в дълбочина от 3 см гърба на Николова, вдясно от гръбначния стълб.

Станев бил решен да довърши започнатото и взел трети нож (с дължина 196 мм и ширина 43 мм,с режеща част, с ширина 12 мм), с който нанесъл удар в шията на пострадалата, като острието на ножа останало забито в шията й, а пластмасовата дръжка на ножа в ръцете му.

Когато установил, че Николова не диша, Стефан Станев завил мъртвото й тяло със завивката от леглото, поставил плюшена играчка на котарак върху трупа й, и отишъл в съседната стая, изпушил една цигара марихуана и пуснал да слуша музика.
Сутринта на 23.06.2017 г. около 08.30 ч. Станев позвънил на своя приятелка и я поканил в дома си, за да поговорят. Когато тя пристигнала, обвиняемият я посрещнал пред блока и заедно се качили в апартамента му.

Когато тя го попитала къде е Виола, Станев не отговорил. На въпрос, какво са правили предната вечер, той заявил, че легнал до пострадалата и забелязал ,че нейният крак трепнал, след което със знак и движение на ръката показал на приятелката си как прерязал гърлото на пострадалата, а след това спокойно и хладнокръвно заявил: „Аз я убих“.

Обвиняемият я отвел до стаята, където приятелката му видяла трупа на Виола Николова, покрит с покривало за легло, върху което била поставено плюшена играчка – котарак. След кратък разговор за извършеното от Станев, наказанието за това престъпление, разбирането от страна на близките му и това, че не иска да се предаде на полицията, приятелката му си тръгнала.

В следобедните часове обвиняемият отпътувал с личния си автомобил за гр. Созопол.
На 24.06.2017 г. около 15.00 ч. приятелката на Станев заедно с мъжа, с когото живеела, сигнализирали в 03-то РУ на СДВР за извършеното престъпление.

Станев бил задържан от органите на МВР на 24.06.2017 г. около 21.30 ч. в близост до яхтено пристанище в гр.Созопол.

Непосредствено след задържането му е извършено токсикологично изследване, което е установило комбинирана употреба на наркотични вещества - амфетамин, екстази, тетрахидроканабинол и кокаин.

В хода на разследването са били назначени множество експертизи: съдебно-медицинска експертиза, трасологическа експертиза, ДНК анализ на веществени доказателства, петорната биотрасологична и съдебномедицинска експертиза и др.

От назначените по делото физико химична и оценителна експертизи се установява, че  по тегло и съдържание на наркотичните вещества, намерени в дома на Станев, те са от вида на амфетамините и са на обща стойност 502.70 лв. Иззетите вещества са високо рискови и подлежат на контрол.

Назначената комплексна психолого-психиатрична експертиза, проведена в ДПБ затвора- гр.Ловеч, установява,че Станев страда от личностово разстройство и синдром на зависимост от психоактивни вещества. То няма характеристиката на краткотрайно или продължително разстройство на съзнанието и не е психично заболяване в тесен смисъл. Към момента на извършване на деянието обвиняемият е разполагал с психическа годност да разбира свойството и значението на постъпките си и да ръководи действията си и отново към този момент не се е намирал в психотично състояние - състояние на остра психоза.

Вещите лица от назначената по досъдебното производство тройна комплексна психолого-психиатрична експертиза акцентират при изготвяне на психологическия портрет на обвиняемия върху дисхармонични нагласи и поведение,в емоционалната и волева сфера,възбудни процеси, крайно ниска поносимост на фустрация и ниски прагове на задръжка и на отключване на агресивни реакции, склонност да обвинява другите и да измисля правдоподобни обяснения за проявите си, раздразнителност и емоционална лабилност, намалени възможности за самоконтрол ,водещи до немотивирана агресивност, ниската или пълна липса на критичност на собственото и околното поведение, особено след употреба на наркотични вещества.

Този психологически портрет се потвърждава напълно и от доказателствата по делото и механизма на причиняване на убийството.

С нанасянето на множество удари по тялото на пострадалата, и то в областта на жизненоважни органи от страна на обвиняемия, е установено, че Виола Николова е изпитвала множество болки и страдания. Обвиняемият е проявил изключителна ярост и ожесточеност към пострадалата, като се има предвид броя на нанесените удари.

Болките и страданията, които е понесла Николова, са били много силни и това е било мъчително. Тя е изпитвала страх, съзнавала е своето безсилие и безизходица от създалата се ситуация. Смъртта е настъпила в един времеви отрязък, в който пострадалата е търпяла болки, усещала е и е осъзнавала какво й се случва. От друга страна, интензитетът, проявен от Станев, явно надхвърля необходимото за причиняване на смърт и сочи за допълнително лично отношение към жертвата, съдържащо изключителна ярост и ожесточение и формират и категорично наличието на признака - особена жестокост.

Стефан Станев е с мярка за неотклонение „задържане под стража“.