Мария Гиздева може да посещава училище през новата учебна година. Това казаха от окръжната прокуратура в Стара Загора. 18-годишното момиче, което на 25 юли уби насилника си Богдан Динев, на 62 г., завърши през миналата учебна година XI клас в дневния курс на обучение на Търговската гимназия в Стара Загора. Сега предстои да бъде абитуриентка.
“Не зная дали Мария може да продължи при нас, това ще решат прокуратурата и полицията”, тази позиция изрази преди това директорката на гимназията Снежана Танева. По-рано тя бе съобщила, че в първите години момичето било отличничка, но в последно време си развалила успеха и натрупала неизвинени отсъствия.

Ако ученичката получи ефективна осъдителна присъда, нещата могат да се променят. В момента тя е на свобода с мярка парична гаранция от 500 лв., които събраха и платиха колеги на майка ѝ Пенка от местен супермаркет. Ако бъде призната за виновна по повдигнатото обвинение за умишлено причинена средна телесна повреда, от която е настъпила смърт по непредпазливост, Мария може да отиде зад решетките за срок от 2 до 8 г. Веднага след престъплението адвокатът на обвиняемата Валентин Димитров разказа пред медиите, че по думите на момичето то посегнало към случаен нож на масата, когато домакинът ѝ Богдан, известен в Стара Загора като Боньо Фаса, започнал да я изнасилва.

18-годишната Мария се била запознала с по-възрастния от нея с 44 г. мъж в кафенето, където работела, а той спечелил доверието ѝ. По думите на майка ѝ тя говорела за него като за един добър дядо, който имал дъщеря на нейните години. Тъкмо заради поканата му да ѝ покаже нейни снимки, а според друга версия - дори и лично да я запознае с дъщеря си, момичето се озовало в дома на Богдан на ул. “Чая” към 19,30 ч. После Мария разказвала, че вместо да отворят албум, домакинът заключил вратата на стаята и започнал да я изнасилва. “Вярвам на своята клиентка”, обяви тогава адвокат Димитров, за когото Мария е добро и много наивно момиче, което лесно може да бъде излъгано. И други повярваха на този разказ, защото в деня, когато Мария бе пусната от ареста след 72-часов престой в него, 10-15 души организираха през социалните мрежи протест с плакати в нейна защита и призоваха за незабавното ѝ освобождаване. Тогава обаче направи впечатление, че нейни съученици не се появиха, за да я подкрепят. Дебелото криминално досие на убития също проработи в полза на Мария Оказа се, че той има над 25 г. из затворите, където е лежал в по-младите си години и за изнасилване, пише "24 часа". 

Последните му присъди се оказаха за закана за убийство и за грабеж. В архивите на съда той е описан като “български гражданин със средно образование, разведен, безработен, осъждан”. А след като завършиха следствените действия и прокуратурата върна тялото на убития на близките му, той бе погребан набързо и без много шум. В деня, когато граждани и журналисти посрещнаха Мария на излизане от ареста с ръкопляскания, говорителят на окръжната прокуратура Нейка Тенева обяви на брифинг в Съдебната палата: “Към момента няма безспорни доказателства, че Богдан Динев е изнасилил 18-годишната Мария Гиздева.” Тогава тя коментира, че има някакви синини по тялото на момичето и тепърва ще се установява дали Динев ги е причинил, и обърна внимание на това, че от показанията на Мария е известно, че тя отишла доброволно в дома на Богдан.

Тогава бе коментиран и фактът, че възрастният е починал от голяма загуба на кръв, причинена от рана с нож в дясното му бедро Една от версиите е, че подобна рана може да бъде нанесена при друг вид насилие - например при искана насила френска любов, а не при класическо изнасилване. Още повече че няколко седмици преди инцидента Боньо Фаса бил прекарал инсулт и в онзи момент не бил в най-добрата си физическа форма. Мария обаче не съобщила веднага на полицията за драмата в дома на Богдан, а обявила пред униформените, че е изнасилена, едва на следващия ден, и то след като минала покрай къщата на мъжа и разбрала, че той е починал.

По думите на майка ѝ тя се прибрала вечерта у дома в стрес и не ѝ позволила да позвънят в полицията. “Разследването по случая продължава. Назначена е психолого-психиатрична експертиза на обвиняемата, която до момента не е изготвена. Продължават други дейности по разследването, в края на което наблюдаващият прокурор ще прецени дали ще остане досегашното обвинение, дали действително момичето е изнасилено, както твърди, и т.н. Срокът за разследването е 2 месеца, но той може да бъде продължен, казаха още от окръжната прокуратура. Мария остана за 72 часа в ареста след инцидента на 25 юли, след което излезе на свобода срещу гаранция.

“Веднага ѝ бе предложено да се настани в кризисен център, но тя и майка ѝ предпочетоха момичето да си остане у дома при близките. Зная, че всеки ден моята клиентка се среща с психолог. Тези дни с нея не са провеждани следствени действия. Не зная дали още ѝ пада косата от стреса, който преживя, защото не се виждам всеки ден с нея”, каза адвокатът на Гиздева Валентин Димитров. Той е против Мария и близките ѝ да говорят пред медиите. На същата позиция е и адвокатът от Стара Загора Станимир Ченалов, който ще представя наследниците на убития Богдан Динев в бъдещия съдебен процес. Предпочетен е, защото приживе е защитавал и самия Динев. “Не искам да излизам в медиите, за да не разкривам на другата страна козовете си. Ще потвърдя само, че дъщерята на Динев Изабел ме упълномощи като свой представител. Тя е свидетел по делото, вече е разпитана от разследващите”, допълни адвокат Ченалов.

Той допуска, че близките на убития мъж ще поискат и кръвнина заради смъртта му, но още не бил уточнявал с тях подробностите. Ако има съдебен процес срещу 18-годишната Мария Гиздева, той ще започне най-рано след 3 месеца, смятат юристи в Стара Загора. Със сигурност ще бъде при закрити врати, защото предстои да бъдат изнесени интимни подробности от живота на Мария, която навърши своето пълнолетие месец преди фаталната си среща с Богдан. И далеч няма да бъде толкова лесен за разрешаване, както изглеждаше поне в самото начало. Според резултатите от разследването прокуратурата може да се откаже да пише обвинителен акт, ако приеме, че действията на момичето са били в рамките на неизбежната самоотбрана Може да запази досегашното обвинение, както и да го промени в по-тежко, както бе в самото начало - най-напред Мария бе задържана за умишлено убийство, след това деянието ѝ бе преквалифицирано като по-леко.