Повдигането на обвинение срещу дъщерята на Цветан Василев – Радосвета, предизвикаха истерия в семейството на банкера беглец.
Дори повече, сърцераздерателните писма на майката Антоанета Василева целяха да провокират съчувствие в „онеправданите“ бегълци и да засилят тезата им, че са „жертва“ на прокуратурата. С какво обаче ситуацията около Радосвета трябва да се третира като специална в сравнение с положението на всеки друг обвиняем, който също има майка, която ще се застъпва за него независимо от всичко, не става ясно. Може би защото Василеви са много богати и привилегировани български граждани, които не могат да приемат, че след фалита на създадената от Цветан Василев пирамида КТБ и ощетяването на държавата с повече от 3,5 млрд. лева, те вече не са онези, на които всичко се осигуряваше, стига да го поискат. Те са просто едни обвиняеми. И като всички други обвиняеми и Василеви също не признават вината си.  

Да обърнем малко внимание на дъщерята Радосвета. Този перспективен млад „научен“ работник. Надменността и безпардонността на дъщерята в отношението към другите хора е черта, възприета изцяло от бащата – вездесъщия преди фалита на банката Цветан Василев.

Какво е работила Радосвета? Мислите, че се трудила над книгите и е творила научни дисертации. Нищо подобно. Радосвета се е изживявала като началник на всички във фалиралата КТБ. Със замах раздава заповеди, прави проверки, нахоква служителите и кадрува, без да е имала какъвто и да е официален статут в банката. Все едно си е вкъщи, а не в публичната институция КТБ, в която баща й е само мажоритарен акционер, има и други акционери, има и борд на директорите, кредитен съвет (или би трябвало да има) и още по-важно – има няколко милиарда привлечен от вложителите банков капитал. Всичко това предполага голяма отговорност. Банката, като корпоративна структура, не е семейна баничарница, където баща, майка и дъщеря да се развихрят. Не е, но в случая с КТБ е било точно така. Това е „семейната“ банка на Василеви – както самите те се изразяват „нашата“ банка.

Официално Радосвета е назначена през 2010г. в едноличната фирма на Василев – „Бромак“ ЕООД, където заема длъжността „консултант“ с възнаграждение, вариращо между 8 и 10 хил. лева през годините. Но това далеч не задоволява амбициозната дъщеря на Василев.

Радосвета има официални имейл-адреси в КТБ, както и в няколко от основните фирми кредитополучатели, като „Хелт енд Уелнес“ АД (дружество със специална инвестиционна цел, собственик на редица имоти), „Сана Спайс Хотели“ АД (собственик на веригата от хотели „Сана“) и други. За тях Василев също твърдеше в началото, че не били негови, въпреки че са създадени или закупени с пари на КТБ и имат десетки милиони невърнати кредити. За сметка на това пък Радосвета се е разпореждала в хотелите като същински генерален директор. И не само в хотелите. По-страшно е обаче какви ги е вършила в КТБ. После нека да твърди, че не била наясно с пирамидалната структура на банката и с милионите необезпечени кредити, раздавани на фирмите бушони.

„Блиц“ разполага с имейли от пощата на Радосвета в КТБ преди фалита на банката, изпращани до директори на различни нива, изразяващи заповеди или недоволство от изпълнението на поставени задачи. Вижте някои от тях :
 


Имейл на Радосвета до члена на управителния съвет Георги Христов и до члена на надзорния съвет Любомир Денев, с който настоява за „промени“ при работата на юристите.

 

 

Имейл до членовете на управителния съвет Христов, Русев, Зафиров и Панталеев, с който Радосвета определя коледните „бонуси“ на служителите.
 
Следващи имейли до члена на управителния съвет Христов, в който открито заявява, че „заплатите ги плаща баща ми, той преценява : всичко е делегирал на мен и на Любо“ (има предвид Любомир Денев). И всякакви още подобни нагли твърдения, ясно показващи, че златната дъщеря Радосвета е била изцяло посветена в случващото се в КТБ и с името на „баща си“ смело въдворява „ред“, както самата тя го разбира. А тя не разбира особено от банкови работи или същинско банкиране. Но това не е важно. Тя е дъщеря на вездесъщия Цветан Василев. Това е важното.

Интересен е и имейлът от пощата на златната дъщеря в дружеството „Хелт енд Уелнес“, в който тя открито заявява : „Пратете на Кисьов (вероятно някой от служителите) този имейл по- долу дословно, заедно с този. Решаваме единствено аз и баща ми, а на този господин вече му е казано не. Кисьов, ако желае да се ползва с доверие от наша страна, ще защитава нашия интерес...“.
 На следващ имейл Радосвета заповядва в хотел „Сана“ да се наложи трудова забележка на служителя Ясен, който не е снимал някакво мероприятие, с което е нарушил нейни инструкции.
 


Безпардонно – после Василев нека пак да отрича, че няма нищо общо с дружествата „Хелт енд Уелнес“ и „Сана Спайс Хотели“, след като дъщеря му командва вътре. И не само там. Радосвета е командорила когото завари по всички кухи дружества (наричани от баща й с модерния термин “SPV-та“). Знаела е за стотиците милиони необезпечени кредити, раздавани от КТБ на тези именно SPV–та, но явно го е приемала за нещо нормално. Та нали и банката и SPV-тата са били на баща й, какво значение имат депозираните в банката чужди пари на хилядите вложители. Те нали за това са ги дали, да ги разходват семейство Василеви. За семейството важи единствено максимата на добрия Мечо Пух – колкото повече, толкова повече.

Да видим също как се е издържала златната дъщеря. Скъпо образование в Лондон, наем на скъпи лондонски апартаменти (по 17 хил. британски лири на тримесечие), джобни пари за харчене и т.н. Как – отново от КТБ. Не директно, а чрез дарения от вездесъщия й баща Цветан Василев. Той обаче взема парите от кухото „Фина С“ с различни основания и счетоводни операции – дивидент, връщане на фиктивна парична вноска на собственика и т.н., а „Фина С“ от своя страна взема парите чрез кредити директно от КТБ, които и до момента не са върнати. Така златната дъщеря живее охолно и нашироко, с парите на вложителите в банката. Така е купен и луксозният апартамент на Радосвета на родното Черноморие за сумата от 2,1 млн. лева, платени на „Хелт енд Уелнес“. Излезнали от банката пари, превъртени през разни схеми и платени на дружество с кредити към същата банка. И резултатът – златната дъщеря на Василев си има собствен луксозен морски апартамент. Това е то, като си имаш „семейна“ банка, можеш да си връткаш всякакви схеми.    
 

 (факсимиле от преводно нареждане за плащане на наемна вноска за Радосвета Василева)


ОЧАКВАЙТЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕ ПО ТЕМАТА!