След като преди 9 години разтресе Пловдив, "Металика" отново взриви българските си фенове снощи в столицата. Националният стадион беше препълнен от над 45 000 фенове на тежкия рок от страната и чужбина.
Американските групи "The Sword" и "Down" подгряваха публиката преди дългоочакваната поява на легендите. Точно в 21:00 ч. прозвуча интрото "The Ecstasy of Gold" и на сцената се качиха Джеймс Хетфийлд, Ларс Улрих, Кърк Хамет и Робърт Трухильо. Сетът на групата започна с "Creeping Death", последваха "Fuel" и "Ride The Lightning" и продължи с убийствени класики, които публиката не бе очаквала дори в най-смелите си надежди.

"България, толкова се радваме да ви видим отново след тези девет години", взриви феновете Джеймс Хетфийлд.
Стадионът се освети от запалки и мобилни телефони по време на емблематичната "Nothing Else Matters", а Хетфийлд остави голяма част от изпълнението на публиката. Концертът завърши със "Sad but True", "One" и "Enter Sandman", а след бурни аплодисменти "Металика" се върнаха на бис с "Last Caress", "Stone Cold Crazy" и "Seek And Destroy" за финал. И с обещанието, че ще дойдат в България отново догодина в рамките на турнето на новия им албум.

През септември на пазара излиза "Death Magnetic" - 10 песни, които според фронтмена Джеймс Хетфийлд са събрали същността на квартета от Сан Франциско. Единственото, което музикантите издават засега, е, че парчетата в новия албум са разнообразни - едновременно в типичния за групата стил, но и със съвременно, близко до модерните слушатели звучене. /БЛИЦ