Античният театър е строен през I век след Христа, а не през II, както досега знаеха историците. Това стана ясно по време на археологическите проучвания в подземната галерия на театъра, където преди две седмици започнаха да работят пловдивските археолози, пише "Марица".
Там е намерен надпис на древногръцки език от 90-те години след Христа, съобщиха кметът Иван Тотев и археоложката Мая Мартинова. Надписът е преведен от Николай Шаранков от СУ "Св. Климент Охридски".


Снимка: Марица

Буквите са издялани върху камъка. Това е постамент на градоначалника на Филипопол Тит Слави Котис. Текстът гласи, че той е допринесъл за развитието на Филипопол и изграждане на чудесни сгради. Тит Слави управлявал Филипопол по времето на император Доминициан. Досега се знаеше, че Античният театър е построен през 116-118 година на II век по времето на император Марк Улпий Траян.

Това означава, че рекламните проспекти на Пловдив ще бъдат редактирани. "Надписът е уникален", коментира Мая Мартинова. Археолозите имат задачата да завършат проучването под сцената на Античния театър, след което напролет ще бъде сменена и настилката на самата сцена.