Основните права на потребителя за тяхно удобство от заведения за обществено хранене (механи, ресторанти, кафенета и т.н.) са определени от гръцките власти, по повод летния сезон. Ето какви са те:
Ценовата листа или менюто на заведението трябва да присъства по минимум два броя на всяка маса.

Менютата трябва да бъдат написани на гръцки задължително и по избор на друг език.

Менюто трябва да бъде поставено на видно място на входа на заведението, задължително!  

Цените винаги са крайни и трябва да съдържато и думите: „Потребителят не е длъжен да плати, ако не получи касова бележка или фактура.

Ако рибата, месото или зеленчуците са замразени или бланширани, трябва да са в списъка със „замразени“ и „варени“ или „предварително изпържени“ за храна.

Салатите трябва да съдържа името, както и ключовите съставки, които съдържат.

Трябва да бъдат посочени типа на масла, използвани в суровите храни.

Таксата за „куверт“ и доплащания за услуга не са разрешени.

Всички начини електронни плащания трябва да бъдат на разположение. Внимание! Винаги имате право да искате доказателства за съдържанието и качеството на продуктите, които се съдържат в храната.

На изхода на заведението трябва да има специална книга за оплаквания, като всяко оплакване излиза в три екземпляра, както и връзка с регионалното предстовителство на Министерство на търговията.