Замък до замък, палат до палат – в малко градче в турската провинция Болу стотици луксозни сгради са нанизани като приказна броеница, но въпреки това стоят празни.

Над 700 замъка с кули превръщат новосъздаденото селище по средата на пътя между Истанбул и Анкара в нещо, излязло от приказките. Мястото обаче не кипи от живот, както би трябвало, а напротив – луксозните палати за продан стоят празни, обградени от бодлива тел.

Това е най-зловещият град на света, където забраняват на туристите да влизат след залез слънце

Регионът се радва на голяма популярност заради красивите гори и многото туристически пътеки. Затова турски строителен концерн решава именно това да е мястото на приказното селище и инвестира над 100 млн. долара с надеждата, че платежоспособните клиенти веднага ще започнат да прииждат, предават от "Дойче веле".

Планирате сами почивката си в Турция? Безценни съвети от няколко български туристи
 

Съвсем (не)приказната реалност обаче е друга. Климатът в Турция се влошава, икономиката се стеснява, турската лира се обезценява все повече и трудно биха се намерили хора, готови да похарчат над 500 000 долара, за да си купят подобен палат. Така грандиозните планове на фирмата инвеститор се провалят и е принудена да обяви фалит.

Освен това приказното селище се намира на 3 км от центъра най-близкия град и в една местност, която не предлага особено много възможности, включително и земеделие.

Българска блогърка развенча митовете за мъжете в Турция (СНИМКИ)