„Снежанка“ или още известна като сух таратор е българска традиционна салата. Тя възниква като изделие на „Балкантурист“ в края на 1970-те години. Подобна е на гръцката салата дзадзики.

Всички вкъщи са луди по салатката с цвекло на Джейми Оливър

Сред кулинарите съществува спор дали салата "Снежанка" се приготвя с кисели краставички или с пресни краставици. И двата варианта на имат своите почитатели, но класическата салата "Снежанка" се приготвя с кисели краставички.

Необходими продукти:

1 буркан кисели краставички

1/3 чаена чаша смлени орехи

3 скилидки чесън

1/3 връзка копър

500 грама цедено кисело мляко

Начин на приготвяне:

Нарежете краставичките на ситни кубчета и ги изсипете в голяма купа. Към ситно нарязаните кисели краставички добавете смлените орехи, почистените и счукани скилидки чесън, както и ситно нарязания копър. Разбъркайте добре. Ако киселите краставички са достатъчно солени, не е необходимо да се добавя допълнително сол.

Към ситно нарязаните продукти добавете и цеденото кисело мляко. Може да използвате както готово цедено кисело мляко, така и такова приготвено от вас. Независимо какво кисело мляко използвате, то задължително следва да е достатъчно гъсто и отцедено от излишната течност, за да остане салатата "Снежанка" стегната.

Разбъркайте добре салатата. Ако не сервирате салатата веднага след приготвяне, то задължително я съхранявайте в затворен съд в хладилник.