Български гражданин от 4 месеца е бил задържан в Сиктивкар, столица на Република Коми, без властите у нас да знаят. Това стана ясно от изявление на говорителя на Министерството на външните работи Драговест Горанов. Задържаният е Иван Генов от ловешкото село Вълчи трън.
Въпреки поетите ангажименти съгласно действащата Консулска спогодба между България и Руската федерация двете страни да се уведомяват незабавно и най-късно в тридневен срок за задържането на техни граждани, руските власти не са информирали българското посолство в Москва за случая, което считаме за неприемливо, посочи говорителят.  След подаването на информация от руски правозащитници представители на посолството незабавно са се свързали с Иван Генов и неговия адвокат за изясняване на случая.

Ръководството на МВнР е дало указания на посолството ни в Москва да предприеме срочни стъпки за най-скорошно освобождаване и връщане в България на Генов.  От съобщението става ясно, че Генов е нарушил законите за пребиваване на Руската федерация. Допълнително той е направил и друго административно нарушения, за което е задържан. Освен това се оказва, че Генов е без документи за самоличност към този момент. Предстои изясняване на случая – установяване на неговата самоличност чрез органите, които издават документи за самоличност в Република България, и постъпки пред руската страна той да бъде екстрадиран. Това отнема време. Въпросът в случая, който ние считаме за неприемлив, е че местните власти на Република Коми след задържането на това лице и след като той се е обявил за българин, не са информирали посолството ни в Москва. Поради тази причина неговото задържане е изяснено чрез руски правозащитни организации, т.е. ние научаваме от тях, поясни Горанов. 

В понеделник посолството се е свързало с властите и от днес започват да действат по изясняване на случая и съответно екстрадирането му в България. Говорителят на МВнР обясни, че българинът е в добро здравословно състояние. /БЛИЦ