Десетки протестиращи се събраха пред съда в Пловдив заради мярката за екстрадиция на Тошко Тодоров-Машора от карловското село Столетово. За казуса преди алармира БЛИЦ.

Мъжът е с европейска заповед за арест от гръцка страна.
 
Преди повече от година Машора продава кемпера си на цигани от Плевенско. Месец след това возилото е намерено в Гърция, пълно с бежанци от Иран, Ирак и Бангладеш. Трафикантите са избягали, но гръцките власти намират в кемпера малкият и големият талон на превозното средство, които се водят още на името на Тодоров.


 
Още на първата мярка медиите в Пловдив се вдигнаха и отразиха изключително подробно скандала. Има безспорни доказателства, че Машора не е трафикант на бежанци, в каквото го обвиняват. Сред тях са договор за покупко-продажба, справка от "Гранична полиция”, че в този период мъжът не е напускал България, служебна бележка от работодателя, че човекът е бил на работа в транспортна фирма в Карлово.По случая Пловдивската прокуратура се самосезира и изпрати допитване до гръцката страна въз основа на какво се иска тази екстрадиция.

Днес в 10 часа започва тази мярка.
 
Пред съда е и Машора, който пред камерата на БЛИЦ каза, че е невинен и че иска да се променят законите в България, защото много наши сънародници лежат невинни по същите казуси по арестите в южната ни съседка.

Адвокатът на обвиняемия Гънчо Гънчев каза пред БЛИЦ, че е обнадежден и очаква днес да има отговор от гръцката страна, която да се откаже от екстрадицията и да се съобрази с изпратените доказателства.Другата надежда е, ако все пак се стигне до екстрадиция, е да се уважи молбата на адвокат Гънчев делото да се изтегли напред, защото в Гърция то е насрочено за 2023 г. и да се гръцките власти да се съгласят Машора да бъде с мярка различна от „арест” в България.
Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ
Оператор: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ