„Димитър Желязков – Очите е бил задържан за един час в Истанбул снощи. Лично турски министър се е включил в акцията“. Това  съобщи преди минути премиерът Бойко Борисов.
 
„Митьо Очите все още не е екстрадиран, сега се подготвят документите“, допълни Борисов. Премиерът направи коментара по време на посещението си в Малко Търново.

Първи СНИМКИ от Борисов на границата с Турция 

„Министър Радев, главният прокурор Цацаров, аз каквото можах, още вчера се свързахме с турските колеги и затова ви казвам, че колкото и да не е модерно, отношенията ни с Турция, когато имаме такива прагматични отношения – доведе до резултат. Разговаряхме с техния вътрешен министър и един час след това в Истанбул вашият съгражданин го задържаха. Мисля, че се действа по тези международни заповеди за екстрадиция. (...)

Не трябва да сте толкова взискателни, може да избяга някой, но както казах, може малко да забавят, но винаги ги хващат. Арестуван е и сега действат международните заповеди за екстрадиция.

На мига лично министърът на Турция на вътрешните работи се задейства, заедно с техния главен прокурор, да го задържат и го задържаха в рамките на час", каза премиерът Борисов.

Българските власти ще изпратят още в понеделник в Турция необходимите документи за екстрадирането на Димитър Желязков – Митьо Очите. 

Както говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви Желязков бе арестуван снощи в 3 часа, в хотелската му стая в Истанбул.

Димитър Желязков е бил задържан от турските власти в изпълнение на международното му издирване, обявено от Специализираната прокуратура и издадената Червена бюлетина за издирването. 

Той не е влязъл в Турция от България, а от Гърция. Турските власти са реагирали незабавно. Той ще бъде в следствен арест или в затвор в Турция до екстрадицията му. 

„Не можем да кажем колко време ще се осъществява екстрадиционното производство“, поясни Арнаудова.

Часове след като арестуваха Очите в Истанбул, Борисов отива в опасна близост до него 

Информацията беше потвърдена от ръководителя на Специализираната прокуратура Даниела Начева.

„Информацията, с която разполагаме в момента е, че в четвъртък Димитър Желязков е преминал границата от Гърция в Турция и благодарение на бързите действия на турските власти, е бил задържан. И в тази връзка искам да изкажа официално благодарностите си към турските власти за бързата и адекватна намеса и действията по задържането му. Процедурата по екстрадицията вече е задвижена“, поясни Начева, цитиран от БНТ. 

Ръководителят на Специализираната прокуратура бе попитана и дали Желязков е очаквал ареста си и оказал ли е съпротива при случилото се, но пред Нова телевизия тя отказа да даде отговори само заяви: „Това е информацията с, която разполагаме“.


Видео: Нова телевизия

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!