Основният проблем в Европа и България, свързан с разпространението на т.нар. "дизайнерска дрога", е, че тя се продава като имитация на друг наркотик и е по-опасна. Това обясни пред БНР д-р Борислав Станчев - главен експерт в дирекция „Превенции” към Община Варна.
През последните две години у нас са навлезли 4-5 нови вещества, които са маскирани като познат наркотик: Човек мисли, че си купува "Екстази", но всъщност си е купил пакетирано и оформено като познатата таблетка, ново наркотично вещество, което емитира ефекта на "Екстази". Така, ние можем да разберем каква субстанция е била продадена само след специален лабораторен анализ.

По правило новите "дизайнерски" дроги са много по-опасни и токсични от оригиналните. Давам един пример от началото на годината в Полша. По време на някакъв музикален празник младежите започват да взимат "Екстази", но тъй като са свикнали с този наркотик, първата таблетка, няма очаквания ефект. Решават да вземат още по една, след което по-голямата част от тях се озовават в токсикологията, а някои умират.

Причината е, че всъщност в таблетките не е имало "Екстази", а е имало един нов синтетичен наркотик от групата на катиноните, който е с изключително нисък праг на токсичност - д-р Борислав Станчев от дирекция „Превенции” към Община Варна.