Шесторното убийство в Нови Искър продължава да вълнува обществото ни. Полицията вече издирва заподозрян за масовата екзекуция, а версиите за престъплението не спират да се увеличават. Агенция БЛИЦ потърси за коментар адвокат Марин Марковски:
- Адвокат Марковски, какви доказателства и цифри видяхте в тефтерчето, което е открито до една от жертвите в Нови Искър - Кети?
- Това са неща, които видях на екрана. Иначе никой няма достъп до веществени доказателства. Но по почерците винаги може да се разбере кой го е написал това. За експертите не е никакъв проблем да се разбере от кой е написано тефтерчето. Така че в това не може да има никакви неясноти и спорове. Всеки може да си мисли какво има в съдържанието. Аз видях една сума от 50 000 лева, което не е нещо шокиращо, но парите не са и малко. Когато има доказателство те се гледат заедно, не само тефтерчето е предмет на анализ.
 

- Евентуалният убиец Росен Ангелов няма какво да губи. Мислите ли, че вече той може да е сложил край на живота си?
- Да, той може да се самоубие, но може и да преплува Дунава, нищо, че водата е студена. Всичко може да стане. Обикновено един такъв звяр много обича себе си, а не обича хората. Убийци от този ранг имат силни инстинкти за самосъхранение. Те са егоисти, нямат съвест. Чисто психологически е малко вероятно да се е самоубил.

- Какъв мотив трябва да има човек, за да извърши шесторна екзекуция - пари, ревност?
- Може да имам много мотиви. В момента няма как да ги знаем, за да знаем мотивите трябва да има много доказателства, не може просто така да се гадае. Няма как да се направи категоричен извод. Разбира се, ако има на местопрестъплението негови следи, отпечатъци, ако е оставил ДНК-а материал, ако са намерени кървави дрехи, които са на жертвите в къща, където живее той, ако там има негови отпечатъци тези улики са изключително сериозни и могат да издадат, че той го е извършил това престъпление.
 

- Смятате ли, че извършителят може да е имал психични проблеми?
- Човек, който на Нова година, вместо да изпие чаша вино, а ходи да стреля по хората, не е много в ред с главата. То е ясно, че има психически проблеми, но в никакъв случай не е невменяем. Невменяемият може да убие и след това да отиде на двора и да си играе с елхата, защото не знае какво е направил.

- Вие сте отдавна в адвокатския бранш, къде се нарежда това убийство в историята на България, знаем и показана екзекуция на Бай Миле в столицата?
- Това убийство се нарежда до много сериозни в историята. Серийният килър Здравко Петров ликвидира 5 човека. Аз бях адвокат по делото за екзекуцията на Бай Миле, така че съм наясно. Стават такива престъпления, но те са различни - убийството на Бай Миле е заради пари, наркотици и т.н. Здравко Петров затри 5 човека, но той е сериен убиец, докато това в Нови Искър е масово убийство.

- По закон всеки обвиняем има право на защита. Ако арестуват заподозрения за касапницата, вие бихте ли станали негов адвокат?
- Един адвокат трябва да може да защитава всеки, защото всеки има право на защита. Да, това е изпитание за много колеги. Но, ако го хванат, той би трябвало да има адвокат. 

Интервю на Явор БЕЛЧЕВ, БЛИЦ