Пилотът на самолета, паднал в морето до Шабла, бил участник в последния въздушен парад на 6 май тази година в София. Майор Валентин Димитров Терзиев прелетял над храм -паметника "Александър Невски" на парада за Деня на храбростта.  

Перфектно изпълнение във въздуха направила групата въздушни асове.

Тогава майор Терзиев бил във втората кабина на изтребителя МиГ-29УБ – водач на групата от самолети. Те прелетяха в боен ред „Клин“ със скорост 600 км/ч на височина 600 метра над храма.

Майор Терзиев е военен летец-пилот, началник щаб на ескадрила, със степен за класна специалност „Военен пилот 1-ви клас”. Бил е старши помощник-началник на отделение „Планиране и отчитане на летателната дейност” в авиобаза Граф Игнатиево.

Роден е през 1974 година в Асеновград. Той е един от най-опитните летци в авиобазата, като зад гърба си има над 700 пролетени часа.

Летял е на самолети Pilatus PC-9M, L-29, L-39ZA, МиГ-21 и на МиГ-29. 

В интервю пред медия той обяснява, че девизът на ескадрилата е „Свалям наред!”.

"Много хубав девиз, който може да се използва навсякъде и който е свързан с това да бъдеш изтребител. За мен това е да си ловец - винаги и непрекъснато. Като видиш целта във въздуха да не я изпускаш и да я гониш до последно.

Да изцедиш всичко от себе си и от машината. А на земята да преследваш целите си и да отстояваш идеите си докрай. Професията на летеца изтребител ни вменява качества като чувство за дълг, достойнство и чест”, пише Рan.bg. 

Снимка: Списание "Криле"