Нашенският арменец няма умора. Или как Карен Алексанян, дето и децата вече го знаят из България, още не му дават български паспорт. А иначе той и българското му семейство живеят от 25 години в Плиска, че и внуци очаква.

Ама къде е Плиска, къде е София?

Ех, Алексенян, да беше в Щатите, отдавна да си дали и паспорт и медал. И почетен гражданин дори щяха да те направят.

Ама Алексанян, понеже си знае цената, продължава без никакво колебание и с пословична настойчивост и трудолюбие да изгражда с лични средства „Дворът на Кирилицата” – този огромен културен паметник на родната ни азбука, който е единствен в света и е посветен на всичките 300 милиона хора по света, пишещи на кирилица.

Едно необяснимо за нашенци вдъхновение, че и щедрост, каквато е имало едно време у нашите възрожденци...

Създал го е в чест и памет на  своята майка – учителка, която го е научила да чете и пише с българската азбука. И с огромното си преклонение към кирилицата.

За възхвала на буквите!! Буквите на българската азбука!

Поредният бюст в Алеята на писателите, писали на кирилица, бе поставен току-що в „Ддвора на кирилицата”.  Той е на основоположника на съвременната монголска литература Дашдоржийн Нацагдорж.

Паметникът е изработен в Монголия от световноизвестния скулптор Санчирболд Ганхуягийн и е дар от посолството на Монголия в България. Бе открит от  посланикът на Монголия в България, Нейно превъзходителство Л. Саянаа.

Това е поредният 45 по ред бюст на писател, от общо 80, които ще представят писателите от десетки държави, писали на кирилица.

Така вече 8 години Карен Алексанян гради престижа на своя град Плиска по цял свет с уникалният културен център „Дворът на кирилицата”., който посещават хора от близо и далеч, които милеят за писмеността си, за езика си, а българските ученици тържествено  получават тук своите училищни дипломи и награди.

Савка ЧОЛАКОВА, БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук