19-годишният Антонио Иванов е новата звезда на българската кулинария. Той стана „Готвач на България 2013“ в състезанията за Националната кулинарна купа, които се проведоха на 19 и 20 април в Международен панаир Пловдив.
16 майстори си оспорваха индивидуалната титла, която спечели ученикът от Професионалната гимназия по туризъм в София. Антонио Иванов работи в ресторант &bdquo;Хепи&ldquo;. <br /> <br /> Той омая журито с атрактивни менюта, които приготви в двата тура на надпреварата. Първото включваше предястие с брюле, мус от козе сирене, сос &bdquo;Тартар&ldquo;, червено цвекло и смокини, основно блюдо - руло от лаврак, зеленчуци, аспержи, пюре от ябълки и картофи в билков зехтин, десерт от шоколадов мус със сос от ягоди, бисквити и сирена. На финалния кръг Антонио Иванов се представи с филе от нилски костур, гарнирано с миди, за предястие, основното беше руло от токачка с прошуто, спанак и пюре от кестени. <br /> <br /> За &bdquo;Кулинарен отбор на България 2013&ldquo; журито определи екипа на Гранд хотел &bdquo;София&ldquo;. В категорията &bdquo;Сладкар&ldquo; победител е Александър Иванчев, а сред пицарите най-добър се оказа Пламен Баев. <br /> <br /> Приятно изненадан съм от високото ниво на българските кулинари, заяви Гари Филбей, представител на Световната асоциация на готварските гилдии (WACS), която организира международните състезания. Той беше член на журито, в което тази година за първи път имаше експерти от чужбина - Англия, Испания, Италия и Норвегия. <br /> <br /> Над 60 готвачи, сладкари, пицари и карвинг декоратори участваха в най-голямото кулинарно шоу, организирано от Българска асоциация на професионалните готвачи (БАПГ) и Международен панаир Пловдив. През тези два дни се видяха новите тенденции и стандарти, открои се талантът на елитните майстори, каза Иван Манчев, вицепрезидент на БАПГ.<br /> <br /> Състезанията за Националната кулинарна купа на България се провеждат и журират при стриктно спазване на правилата на WACS. Партньори в провеждането на конкурса са Българска асоциация по карвинг, Българска асоциация на професионалните сомелиери, Българска асоциация на барманите, Българска асоциация на пицарите, Община Пловдив и Съвет по туризъм-Пловдив. Наградите на майсторите на черпака връчи лично банкер номер едно у нас Левон Хампарцумян.<br /> <strong><br /> Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ</strong><br /> <br />