Учени от Калифорнийския университет в Ървайн създадоха 3D-модел на картината на Леонардо да Винчи „Спасителят на света” и разкриха тайната на прозрачната топка в ръцете на Христос, символизираща мирозданието, съобщава MIT Technology Review.

Прозрачното кълбо почти не изкривява пространството зад себе си, което дълго време е предизвиквало въпроси у изкуствоведите, тъй като е известно, че художникът-изобретател се е занимавал и с изучаване на оптика.С помощта на компютърна графика учените установили, че предметът на картината е куха сфера с диаметър 6,8 см, направена от стъкло с дебелина не повече от 1,3 мм. Кълбото е разположено на разстояние 25 см от тялото на Христос.

Преди 2 г. американският биограф Уолтър Айзъксън пише в свой труд, посветен на да Винчи, че художникът се е опитал да придаде на Христос и неговото кълбо „чудни свойства”. Той подчертава, че ако художникът би предал точно изкривяването, дланта зад сферата би била умалена или увеличена.

Картината на Леонардо да Винчи „Спасителят на света” дълго време бе смятана за изчезнала.

През 2017 г. тя е продадена на аукцион на „Кристис” за 450 млн. долара. Така платното стана най-скъпото произведение на изкуството в историята. В момента се намира в частна колекция.