При разкопки на нос Калиакра е бил открит уникален по рода си амулет. Вероятно той е бил изработен в Китай по време на династията Юан. Амулетът е от бял нефрит. Това разкри ръководителят на археологическия екип доцент д-р Бони Петрунова на пресконференция.
По думите й подобен артефакт досега не е намиран в България и определи находката като най-значима в продължаващите повече от десетилетие проучвания на екипа на античната и средновековна крепост на Калиакра.

Върху амулета е изобразена сцена с малък сокол, ловуващ дива гъска сред лотосови цветя. Сцената с пролетното пробуждане на природата има символно значение за благоденствие и успех..

Археоложката добави, че красивият художествен предмет, датиран от 14-и век, е използван като катарама в униформата на китайци и на номадски народи.

Подобни артефакти в големите аукционни къщи вървят между 20 000-40 000 евро, но амулетът,както всички открити досега реликви на нос Калиакра, ще остане в колекцията на Историческия музей в Каварна, каза доцент д-р Петрунова.