"На съдиите вече им е ясно, че няма мърдане", каза по време на отчета на инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) Лазар Груев, председател на Върховния касационен съд (ВКС). Той обаче призова инспекторите и да помагат, а не само да критикуват съдиите.
Днес инспекторатът към ВСС направи отчет за 2008 година. От него става известно, че през 2008 година към инспекторите са подадени 1644 сигнала, като по 1534 от тях има решения.
Ръководителката на инспектората Анна Караиванова запозна медиите с извършените проверки през миналата година. Най-значимите от тях са по претенциите на ОЛАФ и уверенията са, че са взети мерки. През 2008 г. са правени проверки и по публикации в пресата, предимно за финансови и имотни измами.  Имало е и критики за работата на прокуратурата   Най-често недоволството било за удължаване на срока на делата, както и за непроследено изтичане на давностните срокове и липса на координация с МВР.
Положително е назначаването на делата чрез случаен подбор, посочи Караиванова. Инспекторите към ВСС са изготвили 334 препоръки за подобряване на работата на съдебната система. 16 дисциплинарни производства са отнесени към ВСС, като са подготвени и 29 по-леки наказания, похвали се Анна Караиванова.
Министърът на правосъдието Миглена Тачева похвали инспекторите, като заяви че той се е преборил с мнението, че нищо не може да се промени в съдебната система. Костантинин Пенчев, председател на Върховният административен съд ппредели ВСС инспектората, като най-хубавото нещо, което се е случило на съдебната система.
Милан Николов, БЛИЦ