Политиците са ни подготвили коледен подарък – правителство. Убеден съм, че ще има правителство този път. Нещата узряха за това. Това заяви пред БНТ проф. Огнян Герджиков.

„Този път ще имаме редовен кабинет. Много ми се иска да е с пълен мандат, но не съм убеден. Пост не са ми предложили. Няма за кога”, пошегува се бившият служебен премиер. 

„Очертава се четворна коалиция, което прави нещата не съвсем лесни, но мисля, че те са узрели нещата да бъдат доведени докрай. Като виждам начина, по който са тръгнали, ми се струва, че ще има баланс”, добави той.

„Експерти са крайно необходими в момента, но не е необходимо експерт да бъде министър. Експертите са хората около министъра, съветниците са изключително важни. Може един премиер да не е чак толкова силен, но да има успешни съветници”, подчерта проф. Герджиков.  

По думите му няма нищо лошо в новото правителство да влязат и служебни министри. Сред тях имало качествени хора, които вече са натрупали опит.

„Добре е една част от тях да бъдат привлечени в следващия кабинет. Министърът на образованието е великолепен, самият Стефан Янев е много балансиран, ерудиран, Гълъб Донев също е много силен в своята област”, коментира той.

На финала проф. Герджиков пожела успех на новото правителство, което се очертава да имаме до Коледа.