Когато човек се озове в резиденция „Детелина“ в село Подгорие на около 70 км от София, неизбежно възкликва „Досега не съм виждал дом за възрастни, които изглеждат щастливи“, а тайничко си мисли „Дано продължава да съществува, докато и аз остарея“.

Собственичката София Мирчева купува старото училище в селото, където дядо й е бил свещеник, заради невероятната гледка към Маркуджиците и слънцето, което весело наднича в прозорците.  Дамата с преуспяваща международна кариера осъзнава, че няма кой да се грижи за родителите й в България и създава дом по всички европейски стандарти след двугодишно проучване в Белгия и Германия.  Тук всяко нещо е „пипнато“ – настилките са антиалергични и не се хлъзгат, покритията в банята – също. И не образуват плесен и мухъл. В отлично озеленения двор има уреди за фитнес сред природата, алпинеум с езерце и барбекю. Рехабилитатор раздвижва гостите на дома, според нуждите им. И макар леглата да са 40, София Мирчева от опит е преценила, че гостите не бива да са повече от 30, за да може всеки от персонала да ги познава по име, да е разговарял лично с тях всеки ден за здравословното и психическото им състояние, да знае какви лекарства взимат и как се казват внуците им.

В резиденция „Детелина“ човек научава две, нехарактерни за дом за възрастни новини:  има хора, които живеят там от самото му отваряне през 2016 година и „приходящи“ -  идват като на курорт, когато близките им пътуват.

И понеже цените винаги имат значение – месечните такси са напълно поносими.

Вижте репортаж от рая за възрастни – резиденция „Детелина“

Интервюта Магдалена Гигова

Оператор Калоян Бакалов

Монтаж Антон Тончев