Само Ренета Инджова от родния политически елит почете патриарх Максим в Троянската обител днес, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ. В манастира край р. Черни Осъм главата на БПЦ отбеляза скромно 94 години, откакто в троянското с. Орешак се е родил с мирското име Марин Найденов Маринов.
Единствената у нас жена министър-председател в 81-то поред правителство на България (1994-1995) поднесе в строг, но елегантен костюм почитанията си на водача на родния православен клир. Според непотвърдена информация дълголетна духовна дружба свързвала кандидат-президентката ни от 2001-а и българския първосвещеник. Инджова преспала в обителта в нощта срещу сряда.
Близо четири часа продължи архиерейската света литургия в чест на Максим. Височайшият рожденик издържа без видимо напрежение дългия маратон от църковни песнопения. После той раздаде лично на всеки един от гостите по иконка с чудодейния лик на Пресветая Богородица Троеручица и календарче с църковните ни празници, след което се усамоти в покоите си за кратък отдих. Подир почивката патриарх Максим събра общо около 50-ина архиереи и цивилни лица на постен обяд от зеленчукова супа, риба и плодове.
Гергана Димитрова, БЛИЦ