Едва ли има друга община в страната, чиято административна уредба да е толкова разчекната, като тополовградската. Въпреки последните трансформации след 1999 г., половината от държавните ведомства, към които е подчинен градът, си остават на три различни места, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ.
Централите на "ВиК" и "Далекосъобщения" са към Стара Загора. "Електроразпределение" и ХЕИ - към Ямбол. Там останаха и следствието, прокуратурата и съдът. Полицията обаче е към Хасково. Държавното лесничейство е на разпореждане към Регионалното управление на горите в Кърджали. Тополовград е сред една от общините с най-голяма безработица. Но дори и създаването на заетост се оказва голям проблем. Процедурата за регистрация на фирма в Тополовград започва от окръжния съд и статистиката в Ямбол, минава през териториалното данъчно управление в Харманли, а след това през РУСО в Хасково. За електрифицирането на обектите си бизнесмените се разправят в ямболския клон на НЕК, откъдето ги изпращат и до Елхово. Гражданите, чийто ток е отрязан за неплатени сметки, също ходят до съседната община, за да си платят глобите.
Безспорно начело в класацията от куриози са автомобилите на тополовградчани. Регистрационните номера са с ямболски, старозагорски и хасковски кодове. Досиетата и обслужването на возилата няколко години подред са прехвърляни ту в Ямбол, ту в Стара Загора, а накрая в Хасково. При задължителната подмяна на свидетелствата за управление се оказа, че част от тях са останали в предишните градове. Данните за медицинското обслужване на Тополовград все още фигурират в старозагорските компютри, твърдят лекари. Прехвърлянето на здравеопазването от града на липите към Хасково е една от най-голямата загуба за тополовградци, твърдят специалисти. От една страна - заради квалифицираните кадри от Висшия медицински институт в Стара Загора, до който сега тополовградчани могат да стигнат само с направление от Хасково. От друга, заради пътят до областния център, който е осеян с дупки, а при снежни виелици за спешните случаи е направо фатален.
Марина Шиварова, БЛИЦ