Областният кризисен щаб в Бургас заседава от извънредно, след като в последните три дни обстановката в региона започна да се усложнява, съобщава "Флагман".

Въпреки че Бургаска област засега държи четвъртото място по заболеваемост, до момента държавната и общинска власт успяват да удържат ситуацията в полза на бизнеса. Тук все още няма затворени нощни заведения, ресторанти и молове, ограничителните мерки са сравнително меки, на фона на реално случващото се в най-голямата болница – УМБАЛ Бургас, където на практика се реализира същинският прием и лечение на ковид болните.

Една от най-изтъкнатите личности в сферата на здравеопазването доц. д-р Георги Матев е дал положителен PCR тест в петък, но се пази в тайна къде се намира към момента и какво е състоянието му, твърди "Флагман".

Доц. д-р Георги Матев бе дългогодишен началник на отделението по анестезиология и реанимация, а след това и изп.директор на същата болница. Работи в УМБАЛ-Бургас от 1979 година и сега е на 68 години. Според колегите му, които добре го познават той бил в отлична физическа форма и нямал специфични придружаващи заболявания. Преди 5 години сам устрои и оглави отделението за долекуване на 10-ия етаж на УМБАЛ-Бургас.  

На практика, екипът на доц. Матев приютяваше в това отделение, наречено просто „Хоспис“ по-скоро възрастни хора в тежко състояние, за които не може да се полагат грижи в домашни условия.


По не потвърдена информация от петък това отделение е запечатано, а болните са пръснати в различни други здравни заведения, имало изпратени и в частен хоспис в Черноморец. Тази информация не е потвърдена от официалните власти. Сигурно е обаче, че с корона вирус е и старшата сестра Валентина Георгиева.

През последните години в УМБАЛ-Бургас са констатирани заразени с коронавирус пациенти в ендокринология и нефрология.

Още една тревожна новина за важна личност на бургаското здравеопазване. Заболял с Ковид-19 е началникът на Съдова хирургия доц.д-р Валентин Василев. И за него не е ясно в какво състояние е. Последните данни са, че не се намира на територията на бургаско лечебно заведение.

По не потвърдена информация, в заседателната зала на Областна администрация се решава дали да бъде преустроено в ковид звено отделението по хематология на 8-ия етаж във високото крило на болницата. Там има 20 легла, но ръководството на отделението не е съгласно да отстъпи помещенията, тъй като трябва да изпише болните с диагноза, свързана с хематологията.

Припомняме, че Бургас загуби едно от големите имена в медицината -  обичаният и уважаван проф. д-р Георги Хубчев, началник на АГ-отделението в УМБАЛ „Дева Мария“ не успя да се пребори с коронавируса и издъхна на 17 октомври.