Рядкото, но опасно усложнение при деца след прекарана инфекция с Ковид-19, достигна и България. 

У нас само за два месеца при повече от 20 деца се наблюдава тежко протичане на така наречения Мултисистемен възпалителен синдром. Най-притеснителното при него е, че причинява остър миокардит и шок синдром, който може да е фатален.

В момента деца в тежко състояние се лекуват в болници в София, Пловдив и Варна.

Учени от САЩ с шокиращи разкрития за училищата и COVID-19

Все още не се знае реалният брой на засегнатите от заболяването. Предполага се, че тези, които са го прекарали в по-лека форма, са много повече от 20. 

Мултисистемният възпалителен синдром е рядко усложнение, но лекарите предупреждават, че ако 3-4 седмици след прекаран ковид, дори и безсимптомно, детето вдигне температура и не се чувства добре, трябва да се потърси медицинска помощ. 

Първият случай на Мултисистемен възпалителен синдром е засечен в Педиатричната болница в София. А в четвъртък вечерта там приемат шестия си малък пациент с миокардит. Детето няма навършени 2 години и е в стабилно състояние. 

"При тези деца много бързо се развива този шок синдром", каза доц. Албена Телчарова. 

Става въпрос за наистина рядко усложнение след прекаран COVID-19, което обаче се диагностицира трудно. 

СЗО ще проучи възпалителния синдром при децата, свързан с COVID-19

"Коварното на този синдром е, че той започва, след като децата са преболедували, от 2 до 6 седмици, средно 4 седмици", обясни д-р Калин Лисички.

Специалистите казват, че всички деца са предразположени към този синдром. 

"Има абсолютно здрави деца, които заболяват. Има и деца, които имат придружаващи заболявания", обясни доц. Телчарова. 

При тази свръхреакция към вируса могат да бъдат засегнати сърдечната, нервната и кръвоносната система. 

"Имаме хематологични отклонения в кръвната картина, в статуса на съсирване. Може да имаме кожен синдром, лигавичен синдром. Ето това значи мултисистемно - реакция от много органи и системи", каза още доц. Албена Телчарова.

По думите й, родителите трябва да внимават за повишаване на температурата. "Почти 100%, 90 до 100% имат оплаквания от коремни болки и разстройство. И да наблюдават децата за прояви на учестено дишане". 

Именно учестеното дишане привлича вниманието на д-р Лисички, когато преглежда 8-годишно момченце. 

"Правеше впечатление много изразената тахикардия. Дори без температура, то беше с пулс около 150-160. За неговите 8 години и 40 кг. това е твърде много", обясни специалистът. 

Изследвания показват, че случаи на този синдром се появяват най-често месец след пик на епидемията, както става и у нас. Най-тежките случаи се лекуват в Кардиологичната болница в столицата.