Министрите да носят отговорността за усвояването на еврофондовете поиска депутатът на ДСБ Атанас Атанасов по време на днешното заседание на Комисията за борба с корупцията. Според него не е редно правителството да контролира еврофондовете, а за нередности да следят хора, назначени от него.

Атанасов определи като грешно, при спиране на пари от Европа заради нередности, правителството да отпуска средства от държавния бюджет. 22 преписки са подадени до прокуратурата за нарушения с еврофондове, но магистратите отказали да образуват производства по повечето от тях, като в момента ДАНС се занимавала с няколко случая, стана ясно на днешното заседание.

Днес бе изслушан и зам.-министърът на финансите Любомир Дацов за това как стоят нещата с усвояването на европейски фондове през последните 6 месеца, след като на предишно заседание комисията към парламента не бе доволна от начина на усвояване на средствата. Проверени са 29 договора, посетени са 10 обекта по програма ФАР, докладва зам.-министър Любомир Дацов. Установено е, че има допуснати грешки, които били поради непознаване същността на програмата. Текучеството на служители и назначаването на нови неподготвени хора също води до нарушения, убеден е зам.-министърът.

По отношение на ИСПА направените промени през последните 6 месеца довели до положителни резултати. Ръст в сключването на договори, касаещи европейските фондове, очаква Любомир Дацов през следващите месеци. По отношение на информационната система, занимаваща се с еврофондовете, нямало конфликт на интереси, заявяват от финансовото министерство, след извършена проверка. В момента най-добрите специалисти работят в системата за усвояване на европейски фондове, заяви при доклада си зам.-министърът на финансите.
Милан Николов, БЛИЦ