Нова гигантска манипулация на конгреса на НДСВ подготвят в жълтата централа на “Врабча” 23, пише в. “Труд”. Висшият форум на царистите е в събота в Габрово.
Ден преди него диригент-майсторът на подозрителната схема, секретарят на партията Илчо Дуганов, и близките му координатори ще направят генерална репетиция в залата, където е форумът, за да отрепетират всяко действие за събитието. А вечерта е предвидил да ги “почерпи” в местна кръчма, където заверата ще бъде полята.
Две са важните решения, които трябва да се вземат на конгреса - избор на ново ръководство и смяна на името на формацията. Националното движение Симеон Втори вече ще се казва Национално движение за стабилност и възход, като на промяната изключително много държал царят. Дори на последния Политически съвет този вторник дал да се разбере, че това е заповед, а не въпрос за обсъждане.
Пак на същото заседание лидерът на НДСВ обявил, че този път, за разлика от извънредния конгрес на партията на 3 юни м. г., личната му квота в жълтото политбюро ще е минимизирана до 7-8 души. На предишния форум от 22-ма души в партийната върхушка 12 бяха спуснати от него лично. Сега обаче Симеон решил да подходи по-демократично към избора на ръководен орган. Точно от това обаче една групичка начело със секретаря на НДСВ Илчо Дуганов, шефката на кабинета на Сакскобурггтоски Миа Мореро и съветника му в сянка Димитър Диманов е решила да се възползва, твърдят източници. Фалшификацията, която те подготвят, била зад гърба на царя.
Още миналата седмица координатори от цялата страна са привиквани от Дуганов на “Врабча”, за да получат инструкции как да гласуват на конгреса те и подопечните им структури. Целта на Дуганов, Мореро и Диманов е да вкарат колкото се може повече свои хора в ръководството, разказаха източници. По този начин всяко едно решение на царя би могло да се бламира, твърдят същите хора. В деня на конгреса местните шефове на НДСВ трябвало да следят как гласува самият Дуганов, той щял да е ориентирът им дали да бъде подкрепена дадена кандидатура за политсъвета, или не. /БЛИЦ