Камелия Нейкова, която ще оглави новата ЦИК, определи като голямо предизвикателство новите текстове в Изборния кодекс. Тя обяви, че е привърженик на машинното гласуване, но допусна, че на места ще се гласува и на хартия.

По-рано днес Нейкова беше утвърдена за председател на Централната избирателна комисия. Това бе договорено на извънредните консултации, които се проведоха при президента Румен Радев тази сутрин. 

Нейкова първоначално бе предложена за зам.-председател на ЦИК от "Има такъв народ". До издигането й за шеф се стигна, след като ГЕРБ-СДС оттеглиха единствената номинация, направена за поста в сряда - тази на Красимир Ципов. На консултациите, проведени на 5 май, срещу неговата кандидатура се обявиха от БСП, „Демократична България" и „Изправи се! Мутри вън!". Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов видя в ситуацията политически капан и оттегли кандидатурата на Ципов по негово настояване.

Камелия Нейкова с първи коментар след обрата с ЦИК

„Там, където по непредвидени обстоятелства не може да бъде проведено машинно гласуване, така както е предвидено в Изборния кодекс, гласуването ще се провежда с хартиени бюлетини", коментира Нейкова, цитирана от NOVA.

"Предвидено е във всяка избирателна секция, определена за машинно гласуване, броят на отпечатаните бюлетини да бъде колкото е броят на избирателите в съответната секция. Както и досега, Централната избирателна комисия и аз лично поемам отговорност това да е така. Ще трябва да се прилага Изборния кодекс такъв, какъвто е", каза още Нейкова.

Емил Войнов, номиниран за заместник-председател от БСП, обяви, че ще трябва нова процедура за доставка на поне 300 машини за гласуване в чужбина и допълни: “Тези машини трябва да се придружени от охрана, техници, които да ги инсталират, тестват и поддържат в изборния ден".

Коя е Камелия Нейкова