Писателят Христо Стоянов направи задълбочен анализ на протестите у нас и обяви кой точно подкрепя корупцията. Ето какво написа той в личния си фейсбук профил: 

"Протестите са против системата, корупцията, ако щеш против мафията . Виж колко са младите, а такива като мен и теб са малко ."
Илия Окев

Коя мафия - дай поименно... Гешев за няколко месеца се справи с "ало, ало", вкара министър, зам. министър и съветници, събра доказателства. Дай пример с корупция - ако си платил на катаджия, ти вече си част от корупционна схема.

И се сърди на себе си. Ако си платил на длъжностно лице - ти си съучастник. Аз не съм. Защо за мен няма корупция, а за други има. Ами защото другите са съучастници и стимулатори на корупцията... Против коя система? В момента не е измислен по-добър вариант от демокрацията. Значи излиза, че искат да сменят системата, разбирай демокрацията с друг, тоталитарен строй може би...

Системата, байно, я правим ние. Нека да променим себе си - да не участваме в корупционни схеми, да не ги стимулираме, да спрем да хленчим и да покажем малко повече инициатива. Днес една от протестиращите каза, че трябвало да намаже филията си с маргарин и и било писнало. Ами направи нещо. Нека да не чакаме Премиерът да напълни хладилника, да ни намаже филията с донесеното масълце от него... А относно младите - виж кой ги възпита...

Нали аз и ти ги възпитахме да хленчат. Не говоря за всички. Говоря за хленчовците. Какво правим с тези млади, освен че ги "обучихме" да чакат наготово. Защото не им дадохме любов. Прибирахме се с пълни чанти и не им обръщахме внимание. И когато вече няма кой да носи пълни чанти те се обърнаха да искат. Да просят. Да хленчат. Защото този тип протести са едно голямо, колективно хленчене.