В нажежената политическа обстановка в страната всеки ден се спрягат различни имена, които да сформират служебно правителство. В най-скоро време се очаква президентът Румен Радев да оповести кой ще седне на премиерското кресло. Вчера той издаде указ за назначаването на кабинета си.

По горещата тема потърсихме мнението на проф. Михаил Константинов - математик и политически експерт.

- Г-н Константинов, кога прогнозирате да стане ясно кой ще е служебен премиер?
- До края на тази седмица и по-точно очакваната дата е това да се случи в четвъртък - 26-ти януари. Не мисля, че има бавене и проточване в обявяването на името на служебния премиер. Да не забравяме, че днес е вторият работен ден на президента Радев. Вчера той издаде указ за назначаване на кабинета си. Ние искаме да се борим против задкулисните игри, не, че можем, но искаме. 

Сега той вече е легитимен президент и има задължението да сформира кабинет, да разпусне парламента и да насрочи избори, така че в никакъв случай няма забавяне.

- Смятате ли, че г-н Радев ще подбере точните кадри, които да се справят в усложнената политическа обстановка?
- Надявам се, че ще имаме успешен служебен кабинет, досега четирите служебни кабинета са били успешни, и както се казва петият президент ще избере петия кабинет.

- Има ли шанс за коалиция ГЕРБ-БСП след словесните престрелки в политическото пространство през последните няколко дни? 
- Такава коалиция принципно казано е възможна, но тя става все по-малко вероятна след тези наистина горчиви приказки, които си размениха ръководителите на двете партии. Те биха могли да се обединят само при много силен външен натиск. 

Не виждам как това ще се случи след тези избори, може би след по следващите. Факт е, че се казаха много горчиви думи, които трябва да се избягват, защото като се изгори един мост, после се слагат временни. 

- Неяснотите около съставянето на правителство могат ли да отложат за неопределен период от време предсрочните избори и да удължат работата на служебния кабинет?
- Не е страшно, че служебният кабинет ще работи по-дълго. Изборите няма да се забавят, те ще бъдат на 26 март или 2 април, това е ясно. Когато Народното събрание е блокирано, то не може да извършва една от основните си задачи, именно да приема закони. 

Единствената разлика между служебен и обикновен кабинет е, че няма Народно събрание, тоест Министерският съвет не може да прокарва свои законопроекти. Правомощията са абсолютно еднакви. Тези, които говорят глупости, че служебният кабинет е ограничен, да вземат да отворят Конституцията и да погледнат.

- Какво правителство може да се оформи след предсрочните избори?
- При положение, че няма да има на този етап голяма коалиция, остават два варианта: център-ляво и център-дясно. По-лесно ще се направи център-дясно правителство. 

Представете си политическите сили, които сега ще влязат в парламента и ще видите, че по-лесно е да има управление около ГЕРБ, отколкото около БСП. Това показва елементарната логика на този етап.

Интервю на Ивайло ИЛИЕВ