Консултациите вървят много добре на този етап. Имаме намерение да получим мандата за съставяне на правителство и да го върнем изпълнен. Това каза пред БНТ председателят на Парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.

"Коалиционното споразумение вече изпратено на нашите коалиционни партньори. Надяваме се в края на тази седмица да имаме мандат", добави той.

"Искаме, когато определена политическа партия поеме отговорността в дадено министерство, тя да носи цялата отговорност. Вътре в министерствата, в които партиите ще имат министър, те ще имат свобода да назначат и зам.-министри.

Принципът е, че когато тези министри бъдат гласувани в Народното събрание, те стават министри на България. Тогава вече ще бъдем еднакво критични и подкрепящи към тях. Ще търсим отговорност по един и същи начин за всички решения.

Имаме достатъчна убеденост, че нещата ще се случат така, както са договорени. Имаме едно много добре разписано споразумение. Отговорността ще бъде на министрите, а в Народното събрание ние ще имаме свободата да питаме, ако политики не се изпълняват така, както сме ги заложили", заяви Гюров.

"Ще следваме политиката да върнем Народното събрание на правилното място на политическата сцена в България. Това означава, че ще осъществяваме много ясен контрол на случващото се в Министерски съвет. Така че ще каним често министри на контрол в парламента", каза още той. 

Желанието ни е при всяка една сфера, в която ще работим, да направим анализ на случвалото се в миналото. Ще бъдем диалогични и открити. Поставили сме си за цел да променим България. Ако нещо е в интерес на България, ще работим и с опозицията, няма проблем в това. Въпросът е какви са общите виждания за развитието на България, посочи Андрей Гюров.

Един от първите законопроекти, които ще внесем, ще бъде нов законопроект за КПКОНПИ, защото резултатът от борбата с корупцията е нулев. Ще използваме и всички законови възможности да вървим към промяна на Висшия съдебен съвет.

Имаме лостове, които да използваме, за да упражним достатъчна тежест за една по-добра структура на прокуратурата, която да ни доведе до по-добри резултати в борбата с корупцията, каза още Гюров, като поясни, че ще се работи и за закриване на Специализирания съд и Специализираната прокуратура.