В управленската коалиция ние ще сме стимулът, който ще тласка нещата във възможно по-патриотична и народополезна посока. Ние ще бъдем катализаторът. Това заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров пред Алфа ТВ, след като бе представена управленската програма на ГЕРБ и Обединените патриоти (2017-2021).
Той подчерта, че знаят много добре, че ГЕРБ е евроатлантическа партия, свързана с ЕНП. „Те имат тази обвързаност и няма как да избягат от нея. Ние имаме предимството, че като патриотична формация нямаме европейски алианс, който да ни нарежда разни неща. Ние сме по-свободните в това обединение“, добави Сидеров. Той е мнение, че трябва да се правят компромиси в името на България.

„Не беше лесно да се сдобрим с Валери Симеонов след 7 години враждуване. Нямаме повече време и право за експерименти. Всички си взехме поуки от предишни години“, допълни председателят на "Атака". По думите му, ако Патриотите не бяха направили коалиция с ГЕРБ, щеше да се отиде на нови избори. Това означа протурската партия ДОСТ да влезе в парламента, както и други, които съвсем да объркат политическия пейзаж. „Това няма да доведе до по-стабилно или по-добро управление“, смята съпредседателят на Обединените патриоти.

Според Сидеров Бойко Борисов натрупа доста опит през мандатите си и е израснал като държавник, така че нещата може би си идват на мястото в добрия и възможен вариант за България. А политиката е изкуство на възможното. Той припомни, че досега партия "Атака" 12 години е в опозиция и постоянно е удряла на камък, дори в търсенето на информация. „Реалната власт е Министерски съвет, министерствата, агенциите, дирекциите и всичко това, което до момента беше затворен свят за нас.

Подкрепяли сме управлението на ГЕРБ (2009-2010 г.), след това Патриотичният фронт са ги подкрепяли (2014-2016 г.), но пак със стоене отвън, което дава възможност най-много да зададеш въпрос на министър. Убеден съм, че сега, влизайки във властта, ние вече ще имаме реалния поглед на това какво може да се промени към по-добро. Това ще става стъпка по стъпка, но ще се движи. Ние вече сме част от екипа, който кара влака, а не пътници във вагона“, заяви Сидеров.

Той припомни, че няма претенции към министерски пост, а ще е по-полезен в парламентарната сфера и координирането на народните представители. „Знам, че властта изхабява и никой не излиза в бял костюм от нея, но ако искаш да се научиш да плуваш, трябва да скочиш във водата. Иначе още 12 години "Атака" ще е в ъгъла.

Предлагаме неща – отхвърлят се. Така беше досега. Сега поне имаме шанса процент от нашите идеи да станат реалност. Нека да го използваме. И да не потъваме в това настроение, че участието във властта едва ли не ще ни срине. Не, не е така.

Даже аз предвиждам малко по-добра и по-професионална база на изграждането на нашите структури. Каквито и избори да се зададат – ние да сме готови. Защото досега сме имали моменти, в които на мускули ги правихме нещата. Атакистите да бъдат повече оптимисти. Да не се поддават на подмятания. Направихме това, което народът пожела. Избирателят каза!“, завърши Сидеров.