Бизнесът  упорито „не чува“ един законопроект. Не „чува“ точно Закона за шума, или по-скоро не иска да го приеме в този му вид без широк обществен дебат. 
Това ясно е проличало от срещата на вицепремиера Валери Симеонов във Варна с контролните органи за началото на сезона. На дебата присъстваха министрите на туризма Николина Ангелкова и на околната среда Нено Димов. Говорело се е за чистотата на водата, за новите плажове със син флаг, за проверките по морето, за допълнителните полицейски части, които ще охраняват курортите. Все важни въпроси, но  темата непрекъснато се връщала към  Закона за шума и готвените промени в Закона за устройство на територията, разказаха участници в срещата.  Искаме предвидимост, не искаме промени в последния момент без никой да ни пита, повтаряли предприемачи открито пред вицепремиера Симеонов. 

Те дори опитали да направят своеобразно обществено обсъждане на двата законопроекта, но зам.-министър-председателят ги отклонил, че са се събрали за друго. Браншът обаче успял да издейства от него обещание, че дебат с хората, които трябва да изпълняват нормите, ще има. 

Ще организирате ли публично обсъждане на Закона за шума и измененията в Закона за устройство на територията ЗУТ. Не интернет, а публично обсъждане. Защото в общественото пространство има страшно напрежение, а от вашите изяви излиза, че всичко е наред“, изказвали се представители на бизнеса. Проличало и огорчение у тях, че нямат възможността истински да дискутират проблемите. Твърдят, че са игнорирани писмата против законопроекта за шума, които пращали към сайта на Министерството на здравеопазването, докато течеше общественото обсъждане на законопроекта за шума. В същото време в общественото пространство се наслоявало мнението, че всичко е наред“, гневяха се работодатели по Черноморието след срещата. Но явно пак няма време за нас, добавяли други. 

Работещите по Черноморието поискали яснота и за промените в Закона за устройство на територията. Притесненията има са, че ако внезапно се стигне до затваряне на преместваеми заведения и магазини в разгара на сезона, бизнесът ще бъде силно затруднен, ще трябва да съкращава сезонни работници, а и ще бъде под сериозен риск възможността му да плаща договорената концесионна такса за плажовете.   
 Законът за превенция от шума е правен от правните дирекции на МВР и Министерство на здравеопазването не от мен, аз съм инженер, не юрист,  отбелязал вицепремиерът Симеонов. И добавил, че след като е изтекло времето за обществено обсъждане от 1 месец на текстовете,  нямало сериозни забележки, които да изискват промени в стратегията на законопроекта.

Това му твърдение обаче отново предизвикало бурно недоволство и обвинения, че вицепремиерът и създателите на закона бягат от отговорност, тъй като неглижират над 100-е писма, подадени от срещи проекта. Вие като сте инженер тези писма са подадени от доктори на юридическите науки, казвали бизнесмени.  Екипът ви избягва юридически спор с експерти, били обвиненията.  
Този закон е противоконституционен, поредният ялов закон, който трябва да се приеме като пропагандно решение, останал си с неразбиране бизнесът. 

Шумните обсъждания на закона "за тишината" и за устройството на територията явно предстоят. И  ще отекнат и по Черноморието, и в София.